Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland zonder taboes naar Brussel voor aanpak energieprijzen

Nederland zonder taboes naar Brussel voor aanpak energieprijzen

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft geen taboes in de EU als het gaat om oplossingen voor de hoge energieprijzen. De Europese Commissie komt met nieuwe voorstellen om de energiecrisis aan te pakken. Premier Mark Rutte zei na de ministerraad "met een verse blik" naar de plannen van Brussel te gaan kijken.

De Europese Commissie wil een limiet instellen voor de prijs van gas dat via pijpleidingen uit Rusland komt, zei voorzitter Ursula von der Leyen vrijdag. Nederland heeft eerder gezegd daar huiverig tegenover te staan en dat is nog steeds zo, zei minister-president Rutte.

Hij zei dat het kabinet "altijd twijfel heeft gehad" over zo'n prijsplafond omdat dan de vraag is of de leveranties wel doorgaan. "Ik wil ook wel minder betalen voor Russisch gas, maar weten we dan zeker dat het gas blijft komen", zei hij op zijn wekelijkse persconferentie.

Prijsplafond

Ondanks zijn zorgen wil het kabinet dus wel met een nieuwe blik naar de plannen van de Europese Commissie kijken omdat de energiesituatie inmiddels ook al weer veranderd is. De Russische leveranties van gas aan de EU-lidstaten is nog verder teruggeschroefd.

In de Europese Unie wordt verschillend over een prijsplafond gedacht. Vooral landen zoals Duitsland en Italië die sterk afhankelijk zijn van gas uit Rusland voelen er niks voor. De energieministers van de Europese lidstaten komen woensdag bijeen om te praten over de energieproblemen.

Meer uit Binnenland

30.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Met de crowdfundingactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein is binnen een dag 30.000 euro opgehaald. Dit is de helft van de beoogde 60.000 euro.

36 minuten geleden
Bewoners Rotterdams plein terug naar huis na fataal schietincident

ROTTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het Heiman Dullaertplein in Rotterdam is vrijdagavond teruggekeerd naar hun woning. Zij moesten donderdag het huis uit na het fatale schietincident waarbij een moeder en haar 14-jarige dochter omkwamen. Daarna woedde brand in het huis van de verdachte.

1 uur geleden
Minderjarige jongen opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Een minderjarige jongen is zaterdag opgepakt na een mogelijk schietincident in Coevorden. Een man raakte gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie spreekt van meerdere verdachten en mogelijk is ook een van de verdachten gewond geraakt.

1 uur geleden
Ook Duitse klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd aanhangers van de Duitse klimaatactiegroep Letzte Generation hebben zaterdag met activisten van Extinction Rebellion de A12 in Den Haag geblokkeerd. Rond het middaguur liepen de klimaatactivisten de weg op bij het Malieveld.

2 uur geleden
Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

3 uur geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Crowdfundactie voor nabestaanden schietpartij Heiman Dullaertplein

DEN HAAG (ANP) - Op crowdfundingswebsite GoFundMe is een actie opgezet om geld in te zamelen voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein, waar zij woonden. Het doelbedrag van de inzamelactie is 60.000 euro.

4 uur geleden