Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland ziet niets in Brussels gasprijsplafond

Nederland ziet niets in Brussels gasprijsplafond

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Nederland ziet nog altijd niets in een prijsplafond voor gas, ook niet in de lichte variant die de Europese Commissie dinsdag te langen leste heeft voorgesteld. Ook als de vereisten zo streng zijn dat de prijslimiet in de praktijk nooit wordt toegepast, liggen er volgens het kabinet problemen op de loer, zeggen Haagse bronnen.

Nederland en onder andere bondgenoot Duitsland waarschuwen al van meet af aan tegen een prijsplafond en de commissie deelt hun twijfels. Onder druk van een meerderheid van de EU-landen stelde de commissie dinsdag dan toch een "marktcorrectiemechanisme" voor. Maar dat is gereserveerd voor zulke uitzonderlijke prijspieken dat het zelden van stal zal komen, constateren gefrustreerde voorvechters.

Ook het andere kamp is dus niet enthousiast. "Het concept in zijn huidige vorm heeft fundamentele gebreken", stellen Haagse bronnen. Het kan weleens meer kwaad dan goed doen. Alleen al de invoering van de maatregel, zonder dat die echt in stelling wordt gebracht, kan bijvoorbeeld de aanvoer van gas al in gevaar brengen, meent het kabinet. Zo zouden leveranciers Europa links kunnen laten liggen en gashandelaars zouden in betalingsproblemen kunnen komen. De EU dreigt "de huidige crisis te vervangen door een nog grotere".

De ambassadeurs van de EU-landen komen woensdag bijeen om het commissievoorstel te bespreken. Donderdag zijn hun energieministers aan de beurt, maar EU-bronnen verwachten niet dat zij het snel eens zullen worden.

Meer uit Politiek

Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

18 minuten geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

1 uur geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

1 uur geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

4 uur geleden
Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

MIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.

6 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

18 uur geleden
Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

1 dag geleden