
Nederland zet in op veiligere en groenere Benelux
BRUSSEL (ANP) - Transport zonder uitstoot van broeikasgassen en het verder tegengaan van grensoverschrijdende criminaliteit zijn dit jaar belangrijke speerpunten van de Benelux. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gaf dinsdag in Brussel het officiële startschot van het Nederlandse voorzitterschap met "een zo ambitieus mogelijke agenda".
Nederland is sinds 1 januari voorzitter van het samenwerkingsverband met België en Luxemburg. "De grens van wat we samen kunnen doen is nog lang niet bereikt", aldus Blok.
De minister verwees onder meer naar de acht waterstoftankstations die in de Benelux worden gebouwd, waarvan vier in Nederland. Deze "proeftuin" waarbij tachtig auto’s rijden op waterstof - de basis van "onze eigen duurzame route du soleil" in de Benelux - kan volgens hem leiden tot een groter Europees groen netwerk.
Politiediensten
Ook politiewerk schiet volgens Blok niet op als dit bij onze landsgrenzen stopt. Hij ziet "zeker nog" ruimte voor betere samenwerking tussen de politiediensten van de drie landen. Niet alleen bij het in beeld krijgen van drugshandel en andere criminaliteit, maar ook bij het aanpakken van de geldstromen die daarmee gepaard gaan.
De Benelux gaat in 2020 ook meer doen aan hergebruik en het terugwinnen van afval, met name uit de bouwsector, zei secretaris-generaal Alain de Muyser. Naast versterking van de douanesamenwerking staan zaken als kunstmatige intelligentie en grensoverschrijdende gezondheidszorg op het netvlies.
Klimaatplatform
Ook wordt gewerkt aan een klimaatplatform en komen tests met de digitale vrachtbrief op stoom. In de strijd tegen fraude wordt ingezet op digitale hulpmiddelen. Een andere ambitie is een verdrag te sluiten om inspecties beter te laten samenwerken tegen sociale fraude. Verder moet het voor kleine ondernemers makkelijker worden grensoverschrijdend te opereren of zich over de grens te vestigen.
Burgers die suggesties hebben voor een effectievere Benelux kunnen hun ideeën voortaan kwijt op een onlineplatform op de website. De Muyser moedigt iedereen aan "out of the box" te denken.
Blok ziet de Benelux als "een stabiel centrum in een woelig continent", dat de weg kan "plaveien naar een soepele EU-organisatie. Niet voor niets spreken we wel over de Benelux als de proeftuin, of het laboratorium van de EU." Overigens trokken de regeringsleiders van de drie landen, allen van liberale snit, vorige week niet dezelfde lijn op de mislukte top over de EU-begroting. Alleen premier Rutte zat in het kamp dat zuinig wil zijn met het uitgeven van euro's.
Meer uit Politiek
LONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
3 dagen geleden