Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland zal na bijna twintig jaar vertrekken uit Afghanistan

Nederland zal na bijna twintig jaar vertrekken uit Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - De NAVO wil in september weg zijn uit Afghanistan. Als de terugtrekking op tijd wordt afgerond, is het Nederlandse leger bijna twintig jaar actief geweest in Afghanistan. Dat gebeurde sinds begin 2002. De inzet was een reactie op de aanval van 11 september 2001 van terreurgroep Al-Qaeda op doelen in de Verenigde Staten.

Eind 2001 besloot het kabinet militairen en vliegtuigen te sturen. Nederlandse militairen waren onder meer in 2002 en 2003 betrokken bij de beveiliging van hoofdstad Kabul. Ook werden vanaf 2002 onder meer F16's ingezet. Daarnaast was de marine met fregatten en onderzeeboten actief in de regio voor de Amerikaanse operatie Enduring Freedom.

Tussen april 2005 en 2006 waren Nederlandse special forces in het zuiden van Kandahar. Ze voerden daar verkenningen uit en verzamelden inlichtingen. Ook werden voor de operatie van deze taakgroep vier Chinook transporthelikopters ingezet met zo'n 250 militairen.

Uruzgan

De grootste missie vond plaats van 2006 tot en met 2010 toen Nederland in de provincie Uruzgan zat. Dat was een gevaarlijke inzet waarbij veel gevochten werd. De Taskforce Uruzgan telde circa 1400 militairen. De inzet kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven. Er vielen ongeveer 140 gewonden.

Nederland bleef daarna ook actief in het Centraal-Aziatische land. In het noordelijke Kunduz werden politieagenten getraind. Het begon in juni 2011 en kwam ruim twee jaar later vervroegd tot een einde. Aan de missie namen ongeveer 500 Nederlanders deel.

10.600 missies

Eind juni 2014 vertrokken de F16's na twaalf jaar actief geweest te zijn in het land. De vliegtuigen vlogen 10.600 missies en werden ingezet om militairen te beveiligen en uit de brand te helpen, bermbommen op te sporen en verkenningsvluchten uit te voeren.

Sinds 2015 neemt Nederland deel aan de NAVO-missie Resolute Support. In Mazar-e-Sharif worden Afghaanse militairen en agenten getraind. Ook helpen ze de Afghaanse diensten bij de verbinding, logistiek en bedrijfsvoering. In Mazar zijn ongeveer 160 Nederlanders actief.

Vrijdag zal de ministerraad besluiten nog eens tachtig militairen naar Afghanistan te sturen om de beveiliging te versterken. Ze moeten daar al eind deze maand zijn. De verwachting is dat de veiligheidssituatie zal verslechteren nu de buitenlandse militairen zich voorbereiden op het vertrek uit Afghanistan.

Meer uit Binnenland

Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

2 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

3 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

4 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

6 uur geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

7 uur geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

8 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

8 uur geleden