
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies
DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.
Heel veel animo is er nog niet: dertien landen hebben zich tot nu toe aangesloten bij de coalitie die Nederland vormt op de klimaattop in Dubai. "Een diverse groep landen", zegt Jetten erover. Hij is er daarom erg tevreden over. Onder meer België, Frankrijk, Canada, Costa Rica en Antigua en Barbuda sluiten aan. Vooral wil Jetten met de landen "de dialoog" aangaan en daarbij ook strategieën delen voor de afbouw van fossiele voordelen.
Jetten noemt het goed nieuws dat de coalitie dit jaar gelanceerd is op de klimaattop in Dubai. Voortaan moet elk jaar dan gesproken worden over dit onderwerp, vindt hij. Bovendien zet dit "druk" achter landen die nog niet getekend hebben om zich aan te sluiten. Zo was buurland Duitsland volgens hem nog in overleg of het wil meedoen.
Inefficiënte subsidies
In Glasgow hebben landen al afgesproken dat ze "inefficiënte fossiele subsidies" zouden uitfaseren, om de opwarming van de aarde verder te beperken. Deze uitfasering zou verder moeten gaan, is het plan van Jetten. Het zou kunnen dat dit jaar op COP28 meer stappen worden genomen op dit onderwerp. Zo is er de mogelijkheid dat landen afspreken alle fossiele subsidies af te bouwen, tenzij de subsidies gericht zijn om energiearmoede tegen te gaan.
Dat energiearmoede belangrijk is om mee te nemen, hoorde Jetten ook veel terug van andere landen. "We willen ook beginnen met het afbouwen van fossiele subsidies op de plekken waar het echt tot grote vervuiling leidt", zegt hij.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
1 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
7 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
8 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In verschillende regio's wordt positief gereageerd op de uitkomst van de stemming in het Europees Parlement waardoor de wolf minder strikt wordt beschermd. "Goed nieuws!", aldus BBB Noord-Holland op X. De provincie Utrecht noemt het een belangrijke eerste stap, maar ziet het niet als oplossing voor de wolf die afgelopen zomer voor problemen zorgde op de Utrechtse Heuvelrug. Drenthe en Gelderland zijn blij met het besluit.
11 uur geleden