Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies
DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.
Heel veel animo is er nog niet: dertien landen hebben zich tot nu toe aangesloten bij de coalitie die Nederland vormt op de klimaattop in Dubai. "Een diverse groep landen", zegt Jetten erover. Hij is er daarom erg tevreden over. Onder meer België, Frankrijk, Canada, Costa Rica en Antigua en Barbuda sluiten aan. Vooral wil Jetten met de landen "de dialoog" aangaan en daarbij ook strategieën delen voor de afbouw van fossiele voordelen.
Jetten noemt het goed nieuws dat de coalitie dit jaar gelanceerd is op de klimaattop in Dubai. Voortaan moet elk jaar dan gesproken worden over dit onderwerp, vindt hij. Bovendien zet dit "druk" achter landen die nog niet getekend hebben om zich aan te sluiten. Zo was buurland Duitsland volgens hem nog in overleg of het wil meedoen.
Inefficiënte subsidies
In Glasgow hebben landen al afgesproken dat ze "inefficiënte fossiele subsidies" zouden uitfaseren, om de opwarming van de aarde verder te beperken. Deze uitfasering zou verder moeten gaan, is het plan van Jetten. Het zou kunnen dat dit jaar op COP28 meer stappen worden genomen op dit onderwerp. Zo is er de mogelijkheid dat landen afspreken alle fossiele subsidies af te bouwen, tenzij de subsidies gericht zijn om energiearmoede tegen te gaan.
Dat energiearmoede belangrijk is om mee te nemen, hoorde Jetten ook veel terug van andere landen. "We willen ook beginnen met het afbouwen van fossiele subsidies op de plekken waar het echt tot grote vervuiling leidt", zegt hij.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van 25 jaar geëist tegen vier mannen die worden verdacht van de moord op de 28-jarige Roshin in Apeldoorn uit eerwraak.
9 uur geledenKEULEN (ANP) - Bij een politieactie van Nederland en Duitsland zijn zeker 23 mensen gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij een geweldsgolf in Duitsland. Na een drugsconflict in Duitsland zou een gedupeerde bende Nederlandse criminelen hebben ingehuurd om wraak te nemen op zijn rivalen. Dat leidde tot een reeks aanvallen met explosieven en enkele ernstige ontvoeringen, meldt de Europese politiedienst Europol.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP/AFP/RTR) - De aanklagers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag komen met arrestatiebevelen voor twee leiders van de Taliban. Ze worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid in verband met de grootschalige discriminatie van vrouwen en meisjes in het Afghanistan van de Taliban.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stroomstoring die er donderdagochtend voor zorgde dat er veel minder treinverkeer mogelijk was tussen Den Haag HS en Rotterdam Centraal, levert de rest van de dag nog problemen op. Tot 20.00 uur rijden er minder sprinters tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal, meldt de NS.
10 uur geledenLOS ANGELES (ANP) - De animatiefilm Wander to Wonder van de Nederlandse regisseur Nina Gantz maakt kans op een Oscar. De film is genomineerd in de categorie beste korte animatiefilm, maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences donderdag bekend.
10 uur geledenLOS ANGELES (ANP) - De korte film I'm Not a Robot van de Nederlandse regisseur Victoria Warmerdam is genomineerd voor een Oscar. De nominaties werden donderdag in Los Angeles bekendgemaakt.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De asielwetten die momenteel in de maak zijn, gaan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) jaarlijks 25 tot 60 miljoen euro extra kosten, schat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). De groep asielzoekers die in het nieuwe stelsel minder rechten krijgt, zal daar naar verwachting vaak tegen in beroep gaan en dat levert de IND extra werk op.
10 uur geleden