Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

Heel veel animo is er nog niet: dertien landen hebben zich tot nu toe aangesloten bij de coalitie die Nederland vormt op de klimaattop in Dubai. "Een diverse groep landen", zegt Jetten erover. Hij is er daarom erg tevreden over. Onder meer België, Frankrijk, Canada, Costa Rica en Antigua en Barbuda sluiten aan. Vooral wil Jetten met de landen "de dialoog" aangaan en daarbij ook strategieën delen voor de afbouw van fossiele voordelen.

Jetten noemt het goed nieuws dat de coalitie dit jaar gelanceerd is op de klimaattop in Dubai. Voortaan moet elk jaar dan gesproken worden over dit onderwerp, vindt hij. Bovendien zet dit "druk" achter landen die nog niet getekend hebben om zich aan te sluiten. Zo was buurland Duitsland volgens hem nog in overleg of het wil meedoen.

Inefficiënte subsidies

In Glasgow hebben landen al afgesproken dat ze "inefficiënte fossiele subsidies" zouden uitfaseren, om de opwarming van de aarde verder te beperken. Deze uitfasering zou verder moeten gaan, is het plan van Jetten. Het zou kunnen dat dit jaar op COP28 meer stappen worden genomen op dit onderwerp. Zo is er de mogelijkheid dat landen afspreken alle fossiele subsidies af te bouwen, tenzij de subsidies gericht zijn om energiearmoede tegen te gaan.

Dat energiearmoede belangrijk is om mee te nemen, hoorde Jetten ook veel terug van andere landen. "We willen ook beginnen met het afbouwen van fossiele subsidies op de plekken waar het echt tot grote vervuiling leidt", zegt hij.

Meer uit Binnenland

19-jarige man met bom aangehouden in straat Vlaardingse loodgieter

VLAARDINGEN (ANP) - Een 19-jarige man uit Strijen is dinsdagavond aangehouden in Vlaardingen, meldt de politie. Tijdens zijn poging om weg te komen, liet hij een tas vallen. Daarin bleek een explosief te zitten. De verdachte werd rond 20.00 uur gespot op de Gretha Hofstralaan. Daar woont een loodgieter die eerder doelwit was van meerdere explosies. Daardoor is er veel beveiliging in de buurt van zijn woning.

1 uur geleden
Vorig jaar minder schapen gehouden door blauwtongvirus

DEN HAAG (ANP) - Het aantal schapen op Nederlandse landbouwbedrijven is vorig jaar flink gedaald. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde er eind december in totaal zo'n 662.000. Dat zijn er ruim 8 procent minder dan een jaar eerder, wat neerkomt op de grootste daling in jaren. De afname komt vooral door het blauwtongvirus, een virus dat in de zomer van 2023 veel hoefdieren ziek maakte en waaraan duizenden schapen overleden.

1 uur geleden
Grote brand bij kringloopwinkel in Almere

ALMERE (ANP) - In een kringloopwinkel en kledingopslag in Almere woedt dinsdagavond een grote brand. De brandweer is met verschillende eenheden uitgerukt om het vuur aan de Vlotbrugweg te bestrijden.

2 uur geleden
COA gaat woensdag mensen van Ter Apel naar Biddinghuizen brengen

DEN HAAG (ANP) - Het COA gaat woensdag mensen verplaatsen naar Biddinghuizen om Ter Apel te ontlasten. Dat bevestigt een woordvoerder van het COA na berichtgeving van EenVandaag. Om hoeveel mensen het gaat en of daarmee de deadline van woensdag van het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel wordt gehaald, is nog onduidelijk. "Het blijft nog steeds heel spannend", zegt de woordvoerder dinsdagavond.

7 uur geleden
Politie hield dag voor rellen Eritreeërs al man aan

DEN HAAG (ANP) - De politie hield op vrijdag al een man aan die in een onlinevideo opriep tot geweld rond de bijeenkomst van Eritreeërs in Den Haag op zaterdag. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Rond het zalencentrum was zaterdag een feest met Eritreeërs die voor de regering in het Afrikaanse land zijn. Toen een anti-regeringsgroep daarop afkwam, ontstonden er rellen.

8 uur geleden
Vergunning opvang 250 asielzoekers in hotel Den Bosch geschorst

DEN BOSCH (ANP) - Een voormalig hotel in Den Bosch mag voorlopig niet worden gebruikt als tijdelijk asielzoekerscentrum. De vergunning, die maandag was verstrekt door de gemeente, is dinsdag geschorst door de rechtbank. In het gebouw zouden maximaal 250 asielzoekers vijf jaar lang moeten worden opgevangen.

9 uur geleden
Honderden asielzoekers langer in Schijndel en Sint-Oedenrode

VEGHEL (ANP) - Ongeveer 270 asielzoekers mogen voorlopig in Schijndel en Sint-Oedenrode blijven wonen. De gemeente Meierijstad, waar de plaatsen onder vallen, stelt drie opvanglocaties langer beschikbaar, omdat er in het hele land een tekort aan opvangplekken is.

9 uur geleden