Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland wil handel in noodzakelijke medische goederen reguleren

Nederland wil handel in noodzakelijke medische goederen reguleren

BRUSSEL (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) heeft haar EU-collega’s voorgesteld te onderzoeken of een internationale overeenkomst voor essentiële goederen voor de volksgezondheid haalbaar is. Tijdens een wereldwijde gezondheidscrisis zoals de coronapandemie zou de handel in schaarse, noodzakelijke medische goederen dan zijn gereguleerd.

Het plan komt naar aanleiding van de exportbeperkingen die sommige landen na de uitbraak van het coronavirus instelden, zodat essentiële goederen als mondkapjes en beademingsapparatuur moeilijker beschikbaar werden. Een internationale overeenkomst moet zo’n verstoring van de handel en het omhoogjagen van de prijzen voorkomen. Een akkoord zou bijvoorbeeld binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) kunnen worden onderhandeld, stelde Kaag na afloop van een videoconferentie van de handelsministers.

De ministers steunen intussen een voorstel van de Europese Commissie om de exportbeperking van medische apparatuur en beschermingsmiddelen naar landen buiten de EU met dertig dagen te verlengen. "Maar we willen dit systeem zo snel mogelijk opheffen", aldus de minister, "afhankelijk van de behoeftes en een beoordeling van de tekorten."

Meer uit Financieel

Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

18 minuten geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

1 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

17 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

18 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

20 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

22 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

1 dag geleden