Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland werkt aan verbod op trustdiensten aan Russen

Nederland werkt aan verbod op trustdiensten aan Russen

DEN HAAG (ANP) - Nederland werkt aan spoedwetgeving om trustkantoren te verbieden hun diensten aan te bieden aan Russische cliënten. Dat heeft minister Sigrid Kaag (Financiën) gezegd in een debat in de Tweede Kamer. Zij wil dit liever in EU-verband regelen, maar heeft haar ambtenaren toch opdracht gegeven op nationaal niveau alvast voorbereidingen te treffen.

Kaag spreekt van een "terugvaloptie" voor als het niet lukt Europese afspraken te maken. Als Nederland hier eigenmachtig toe besluit, kunnen Russische bedrijven en oligarchen hun geldstromen nog altijd laten beheren via trustkantoren in landen als Malta, Luxemburg, Cyprus of Ierland, waarschuwt zij.

De Europese Unie heeft al meerdere sanctiepakketten afgekondigd tegen Rusland in verband met de oorlog in Oekraïne. Als het aan Nederland had gelegen, was daarbij de trustdienstverlening al eerder aan banden gelegd. Het was volgens Kaag de effectiefste optie geweest om te voorkomen dat Russische bedrijven en miljardairs ondanks de sancties toch over hun vermogens kunnen beschikken.

Strafmaatregelen

Maar de aanpak van de trustsector is "niet zo makkelijk" gebleken, zegt Kaag. Daarom hebben de EU-landen tot dusver gekozen voor strafmaatregelen die eenvoudiger en sneller gerealiseerd konden worden. Dat neemt niet weg dat Nederland er nog altijd bij de Europese Commissie en bij andere landen op aandringt: "dit is echt belangrijk".

De sancties zijn vooral gericht op de kliek rond de Russische president Vladimir Poetin. De lijst van bedrijven en personen van wie de tegoeden worden bevroren, groeit met de dag. Kaag spreekt van een "continu proces". Niet alleen bedrijven zelf worden aangepakt, maar ook de eigenaren. Dat vergt nogal wat uitzoekwerk, want oligarchen "hebben belangen op veel plekken in de wereld".

Hoeveel er tot dusver aan Russische tegoeden is bevroren, is nog niet duidelijk. Kaag hoopt de Kamer daar snel nader over te kunnen informeren.

Meer uit Financieel

Personeel drietal industriële bakkers staakt om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Het personeel van drie industriële bakkerijen staakt vanaf donderdagochtend 48 uur lang. Dat hebben vakbonden FNV en CNV aangekondigd nadat de werkgevers in de bakkersbranche een ultimatum om met een beter loonbod te komen hadden laten verlopen.

19 minuten geleden
Groene reclamecampagne Shell verboden in Verenigd Koninkrijk

LONDEN (BLOOMBERG) - De Britse reclametoezichthouder heeft de advertenties van enkele grote olieproducenten waaronder Shell bestempeld als greenwashing, wat betekent dat deze bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze zijn. De reclames van Shell, het Spaanse Repsol en het Maleisische Petronas waarin de oliemaatschappijen hun investeringen in hernieuwbare energie aanprijzen zonder vermelding van de omvang van hun andere vervuilende activiteiten, zijn dan ook verboden in het Verenigd Koninkrijk.

32 minuten geleden
Zorgen bij DNB-baas na forse loonsverhogingen in sommige branches

DEN HAAG (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen naar aanleiding van de hoge loonsverhogingen van 10 procent of meer die vakbonden en werkgevers recentelijk in sommige branches hebben afgesproken. Daardoor kan het moeilijker worden om een einde te maken aan de flinke prijsverhogingen van de laatste tijd, gaf Knot aan in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

42 minuten geleden
Turkse lira keldert na stoppen steun centrale bank na verkiezingen

ANKARA (ANP) - De Turkse lira is woensdag stevig onderuit gegaan. Ten opzichte van de euro werd de Turkse munt zo'n 7 procent minder waard. De afgelopen tijd steunden de Turkse overheid via de centrale bank de munt met veel aankopen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Nu president Recep Tayyip Erdogan is herkozen, is daarmee gestopt en laat de centrale bank de munt verder in waarde kelderen.

46 minuten geleden
Vakbond: beveiligers Heathrow gaan in zomer 31 dagen staken

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de grote Londense luchthaven Heathrow gaan gedurende de drukke zomerperiode 31 dagen staken om de eisen voor loonsverhogingen kracht bij te zetten. Dat heeft de vakbond Unite bekendgemaakt. Volgens Unite zullen meer dan 2000 beveiligers meedoen aan die stakingen. De eerste stakingsdag staat gepland voor zaterdag 24 juni.

1 uur geleden
Besi zakt op lager Damrak, Zara-moederbedrijf stijgt na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Besi was woensdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6,5 procent omlaag. In Madrid vielen de resultaten van het Spaanse moederbedrijf van Zara in de smaak. Inditex, dat naast Zara ook eigenaar is van kledingketens als Pull & Bear en Bershka, zag de verkopen en winst stijgen en werd beloond met een koerswinst van 6 procent.

1 uur geleden
Bedrijven staken meer geld in energiebesparing en schone energie

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven in Nederland hebben afgelopen jaar flink meer geïnvesteerd in technieken waarmee ze energiezuiniger kunnen worden, maar ook in duurzame energie, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kwam onder meer door een subsidieregeling waar de ondernemingen gebruik van konden maken.

1 uur geleden