Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland, VS en bondgenoten hekelen neerslaan betogers Irak

Nederland, VS en bondgenoten hekelen neerslaan betogers Irak

BAGDAD (ANP) - Nederland, de Verenigde Staten, Canada en veel Europese landen hebben het optreden van Iraakse ordetroepen en milities tegen demonstranten scherp veroordeeld. Er is opnieuw met scherp geschoten en meerdere betogers zijn gewond geraakt of zelfs gedood. Terwijl de regering in Bagdad had beloofd dat dat niet meer zou gebeuren, aldus de ambassadeurs van zestien westerse bondgenoten in een gezamenlijke verklaring.

Demonstranten gingen afgelopen dagen in Bagdad en andere steden de straat op om te protesteren tegen de invloed van Iran in hun land. Veiligheidstroepen grepen met harde hand in. Betogers in Bagdad, Nasiriya en Basra zijn geïntimideerd of zelfs ontvoerd, stellen de diplomaten die hun land in Irak vertegenwoordigen.

De zestien landen wijzen erop dat de Iraakse grondwet burgers het recht geeft om te demonstreren. Ze roepen tegelijkertijd betogers op om zich te blijven gedragen.

Irak moet gedegen en eerlijk onderzoeken wie ervoor verantwoordelijk is dat sinds 1 oktober al vijfhonderd demonstranten zijn gedood en duizenden verwond, vinden de zestien.

Meer uit Buitenland

Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

2 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

2 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

2 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

2 uur geleden
Milieudienst EPA: 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook

WASHINGTON (ANP/AFP) - Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten. Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben.

5 uur geleden
Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

7 uur geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

7 uur geleden