
Nederland vraagt bij klimaatzaak aandacht voor klimaatmigratie
DEN HAAG (ANP) - Het onderwerp klimaatmigratie verdient volgens Nederland een hogere plaats op de internationale agenda. De Nederlandse afgevaardigde René Lefeber vestigde tijdens de klimaatzaak bij het Internationaal Gerechtshof de aandacht op de situatie van mensen die door klimaatverandering ontheemd raken en hun heil elders zoeken. "Zij hebben geen juridische bescherming", zei de jurist in het Haagse Vredespaleis.
De Nederlandse overheid ziet 'klimaatontheemding' en migratie die samenhangt met de opwarming van de aarde als groeiende problemen, die meer aandacht verdienen dan ze nu krijgen. Lefeber stelde voor hierover in gesprek te gaan op de jaarlijkse klimaattoppen van de VN.
Naast migratie hamerde Nederland tijdens de zitting op het belang van internationale samenwerking om klimaatverandering tegen te gaan en kwetsbare landen te helpen zich aan te passen. Als laaggelegen delta heeft Nederland "historisch altijd al de noodzaak gevoeld" om bedreigingen als hoogwater het hoofd te bieden, zei Lefeber, die ook hoogleraar internationaal milieurecht is. Hij wees erop dat het Vredespaleis zes meter boven zeeniveau ligt. Als de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen onvoldoende daalt en Nederland niet de juiste adaptatiemaatregelen neemt, dreigt het "op enig moment in de toekomst het Vredespaleis-eiland te worden", klonk het.
Geen nieuwe standpunten
In de voordracht lag de nadruk op de bestaande samenwerking via het VN-klimaatverdrag en het Klimaatakkoord van Parijs. Daarbinnen hebben landen "een bepaalde marge" om te opereren, zei Lefeber namens de regering. Hij erkende dat klimaatverandering een bedreiging vormt voor de mensenrechten en dat landen de plicht hebben om hun uitstoot te verlagen en aanpassingsmaatregelen te nemen. Om de klimaatdoelen te halen moeten fossiele brandstoffen worden "uitgefaseerd", in 2050 moet de Nederlandse uitstoot 'netto nul' zijn.
De voordracht bevatte geen ingrijpende nieuwe standpunten. Oxfam Novib is daar teleurgesteld over. "Het kabinet-Schoof had moeten erkennen dat rijke landen die het meest verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis, inclusief Nederland, de juridische plicht hebben om mensen wereldwijd hiertegen te beschermen", reageerde de organisatie.
De zittingen duren tot vrijdag. Daarna gaan de rechters een advies opstellen over de plichten van staten rond klimaatverandering. Dat is niet bindend, maar geldt als zwaarwegend.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) wil nog dit jaar naar het Iraakse Hawija reizen om daar persoonlijk excuses aan te bieden. Dat zei hij donderdag in een debat in de Tweede Kamer over het rapport van de commissie-Sorgdrager. Die deed onderzoek naar de Nederlandse luchtaanval op de stad in juni 2015 waarbij tientallen burgerdoden vielen.
2 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een bijeenkomst ter ere van de eigen 102e verjaardag afgelast vanwege een pro-Palestijns protest. Na de opening van de zogenoemde Dies Natalis "werd de ceremonie onderbroken door een demonstrant die in de aula het woord nam", schetst de universiteit. "Na enkele minuten geluisterd te hebben naar de demonstrant, gaf deze geen gehoor aan herhaalde verzoeken om het betoog te beëindigen." Daarop werd besloten de bijeenkomst te staken.
4 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Mocht PSV zondag landskampioen worden in de Eredivisie, dan wordt de ploeg van Peter Bosz een dag later gehuldigd in Eindhoven. De huldiging is op het Stadhuisplein en is op verschillende plekken op grote schermen te volgen, maakte de gemeente donderdag bekend.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven het "onverantwoord en onacceptabel" vinden om Lelystad Airport open te stellen voor vakantievluchten. Het kabinet heeft volgens ingewijden plannen om er maximaal 10.000 passagiersvluchten per jaar toe te staan én F-35-gevechtsvliegtuigen te stationeren. "Civiele en militaire luchtvaart zijn fundamenteel verschillende kwesties, maar worden nu bewust door elkaar gehaald", reageren Greenpeace en Milieudefensie.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overheid moet de samenleving meer ruimte geven om te helpen bij de oplossingen voor taaie vraagstukken, bijvoorbeeld als het gaat om de woningcrisis of stikstofcrisis. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) donderdag aan minister-president Dick Schoof. De raad heeft gekeken naar vastgelopen problemen die soms al tientallen jaren spelen in Nederland. De samenwerking tussen overheid en burgers kan veel beter, concludeert de Rli.
7 uur geledenROTTERDAM/LEIDEN (ANP) - De NL-Alerts die donderdagochtend werden verstuurd in Leiden en in het gebied van de Botlek tot Goeree-Overflakkee, zijn ingetrokken. In Leiden heeft de brandweer de uitstroom van biogas gestopt uit de overdrukbeveiliging van een opslagtank van een afvalwaterzuivering. En in het Botlekgebied is geen stankoverlast meer. Daar was een tijd een gaslucht te ruiken, doordat een kleine hoeveelheid geurstof was gelekt die aan aardgas wordt toegevoegd.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ben Bot (87) heeft van de rechtbank in Den Haag een rijontzegging van zes maanden gekregen omdat hij in 2022 een meisje van 14 jaar oud had aangereden. Hij kreeg ook een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur opgelegd. Het meisje brak haar neus en een been.
8 uur geleden