
Nederland volgens index in wereldtop qua klimaatprestaties
BAKOE (ANP) - Het klimaatbeleid van de afgelopen jaren heeft Nederland naar de top gebracht van de Climate Change Performance Index. Alleen Denemarken scoort hoger op deze jaarlijkse lijst, waarop landen worden beoordeeld op het verminderen van hun CO2-uitstoot, het uitbreiden van hun duurzame energievoorziening en op hun klimaatbeleid in het algemeen.
De onderzoekers beginnen hun lijst met plaats vier. De eerste drie plekken houden ze expres leeg: die zijn gereserveerd voor landen die op alle vlakken "zeer hoog" scoren. Momenteel behaalt geen van de 63 onderzochte landen een beoordeling die hoog genoeg is voor zo'n podiumplek. Samen zijn de landen op de lijst verantwoordelijk voor 90 procent van de wereldwijde uitstoot.
Nederland is de afgelopen jaren sterk opgeklommen. Vier jaar geleden stond het land nog op de 29e plaats. Dit jaar is dat dus de vijfde plaats, drie plaatsen hoger dan een jaar geleden.
Nieuw kabinet
Onderzoekers van het wetenschappelijke NewClimate Institute maken de index samen met koepelorganisatie Climate Action Network en milieuorganisatie Germanwatch. De opstellers merken op dat Nederland nu weliswaar goed scoort, maar het nieuwe kabinet diverse maatregelen wil afzwakken of afschaffen, zoals de salderingsregeling voor zonnestroom. De klimaatdoelen voor 2030 en 2050 blijven wel in stand, maar de onderzoekers wijzen erop dat onder het vorige kabinet al twijfelachtig was of die gehaald zouden worden.
Iran scoort het laagst, Saudi-Arabië bezet de voorlaatste plaats. Ook de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland bungelen onderaan.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar zijn in het havengebied van Antwerpen 166 vermoedelijke uithalers gearresteerd, een recordaantal. De helft van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, zo maakte de Belgische politie maandag bekend.
7 uur geledenZWOLLE (ANP) - Burgemeester Peter Snijders van Zwolle vindt dat Geert Wilders een voorbeeld kan nemen aan zijn stad. De gemeenteraad stemde maandagavond in met de komst van een asielzoekerscentrum voor vierhonderd vluchtelingen in een nieuwbouwbuurt in Zwolle. PVV-leider Wilders had voorafgaand aan de vergadering tegenstanders van een azc opgeroepen om het "niet te accepteren" als de raad zo'n besluit zou nemen.
11 uur geledenZWOLLE (ANP) - De gemeenteraad van Zwolle heeft ingestemd met de komst van een asielzoekerscentrum in een nieuw deel van de wijk Stadshagen. In het azc, dat in 2027 wordt gebouwd, moet ruimte komen voor maximaal vierhonderd asielzoekers. Een deel van de omwonenden en inwoners van Zwolle verzet zich tegen de komst van een COA-opvanglocatie in De Tippe.
13 uur geleden