Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland verklaart zich in Brussel voorstander van kernenergie

Nederland verklaart zich in Brussel voorstander van kernenergie

BRUSSEL (ANP) - Nederland heeft in Brussel herhaald dat het kernenergie als oplossing ziet voor energieproblemen. In een persverklaring van veertien landen die aangesloten zijn bij de Europese Nucleaire Alliantie wordt de "belangrijke rol van kernenergie naast die van hernieuwbare energie" genoemd om "klimaatdoelen en de veiligheid van de energievoorziening" te realiseren.

De Europese Nucleaire Alliantie werd een jaar geleden opgericht onder leiding van Frankrijk. Het gaat om landen als Bulgarije, Frankrijk, Finland, Zweden en Nederland die kernenergie verder willen ontwikkelen. Deze landen overleggen met elkaar en de Europese Commissie over de inpassing van deze energievorm in Europa. Landen als Duitsland en Oostenrijk, die tegen de bouw van kerncentrales zijn, zitten er niet bij. Een jaar na de oprichting van de Europese Nucleaire Alliantie verklaren nu de ministers van Energie van de veertien deelnemende landen volle steun te geven aan de plannen van de Europese Commissie voor de ontwikkeling en het gebruik van kleine, flexibele kernreactoren.

De verklaring komt aan de vooravond van een grote internationale top op 21 maart over nucleaire energie in Brussel. Die top is georganiseerd door het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Tegelijkertijd zal er dan in Brussel een top zijn van de EU-regeringsleiders over de geopolitieke positie van Europa en de Europese defensie. Op die top zal de Europese energieafhankelijkheid van landen als Rusland ongetwijfeld ook ter sprake komen.

Meer uit Buitenland

Netanyahu op gedenkdag: Israël voert strijd tegen monsters

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - Israël heeft maandag de oorlogsdoden herdacht op de jaarlijkse Dag van de Herinnering. Premier Benjamin Netanyahu hield een speech en omschreef de huidige oorlog in Gaza als een strijd voor het voortbestaan van zijn land.

15 minuten geleden
Pro-Palestijns protest breidt uit over universiteiten België

LEUVEN/ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Studenten hebben uit protest tegen het Israëlische optreden in Gaza gebouwen van de universiteiten in Leuven en Antwerpen bezet. Ze eisen net als medestanders die al langer kamperen in een Gents universiteitsgebouw dat de universiteiten hun banden met Israëlische instellingen verbreken.

25 minuten geleden
Israëlische defensieminister praat VS bij over operatie Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken bijgepraat over de oorlog in de Gazastrook. Het telefoongesprek ging over onder meer de "nauwkeurige operatie" in Rafah, aldus Gallants kantoor.

39 minuten geleden
Aankomend defensieminister Rusland wil betere zorg voor soldaten

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De aankomende Russische minister van Defensie Andrej Beloöesov zegt dat hij zich wil inzetten voor Russische militairen. Die verdienen volgens de econoom betere toegang tot huisvesting, medische zorg en uitkeringen.

1 uur geleden
Europese Commissie vraagt EBU opheldering over weren EU-vlag

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt organisator EBU tekst en uitleg over het weren van de Europese vlag op het Eurovisie Songfestival. Dat was "zeker volstrekt betreurenswaardig" en "er was geen enkele reden toe", vindt het dagelijks bestuur van de EU.

2 uur geleden
Oekraïne vervangt commandant verantwoordelijk voor front Charkiv

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft de commandant vervangen die verantwoordelijk is voor het front in de noordoostelijke regio Charkiv, melden de strijdkrachten tegen het medium RBC-Ukraine. De stap komt te midden van een Russisch offensief in het grensgebied.

2 uur geleden
Nederlaag voor AfD: partij blijft verdacht van extremisme

MÜNSTER (ANP/RTR/DPA) - De Duitse autoriteiten mogen de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) blijven behandelen als een vermeend extremistische groepering. Dat besloot een Duits gerechtshof en dat betekent dat de veiligheidsdiensten allerlei middelen mogen inzetten om de AfD in de gaten te houden.

4 uur geleden