Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland van 38 naar 82 patiënten met coronavirus

Nederland van 38 naar 82 patiënten met coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen in Nederland bij wie het coronavirus is geconstateerd, is gestegen van 38 naar 82. Van dertien patiënten is nog onduidelijk hoe ze het virus hebben opgelopen.

De stijging is deels het gevolg van een inhaaleffect, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) op gezag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Sommige mensen met klachten hebben gewacht voor ze zich bij de dokter meldden, maar beseffen nu dat ze mogelijk het virus onder de leden hebben. Nu zij alsnog naar de dokter gaan, komen de GGD'en soms ook weer andere patiënten in hun omgeving op het spoor.

Het RIVM is niet verrast door de "stevige stijging". Die "past in het beeld" dat het instituut al had, zegt Bruins. Hij ziet in de ruime verdubbeling ook geen reden tot extra maatregelen.

Oorzaak bekend

Van de 82 patiënten hebben er 69 het virus in het buitenland opgedaan of doordat ze in aanraking kwamen met al bekende gevallen, zegt het RIVM. Van de anderen is dat nog onduidelijk. Tot dusver liepen de meeste patiënten in Nederland het virus op in Noord-Italië of door contact met iemand die daar is geweest.

Dat de bron van de besmetting voor dertien mensen nog onbekend is, baart het RIVM geen zorgen. Bij het leeuwendeel van de patiënten, ongeveer 85 procent, is "eigenlijk vrij snel duidelijk" waar het virus is opgelopen, zegt hoofd Infectieziekten Jaap van Dissel. Dat stemt hem "vrij optimistisch". Dat percentage past volgens Van Dissel nog "bij de fase waarin we nu verkeren dat we het virus de kop willen indrukken".

Peilstations

Twee van de nieuwe patiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen, de anderen zitten thuis in quarantaine. Bij alle nieuwelingen gaat de GGD na aan wie zij de afgelopen tijd het virus hebben kunnen overdragen.

Voor het eerst kwam een patiënt in het vizier door het werk van de peilstations die sinds een paar weken ook op het coronavirus testen. De peilstations brengen regelmatig in kaart hoeveel mensen in Nederland griepachtige klachten hebben. Ze peilen bij veertig huisartsenpraktijken, verspreid over het land.

Meer uit Politiek

Kamer komt terug van reces voor debat over uitspraken Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - De Kamer komt terug van reces voor een debat over de uitspraken van Wopke Hoekstra, CDA-partijleider en minister van Buitenlandse Zaken. Het verzoek van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders wordt door een ruime Kamermeerderheid gesteund, ook door coalitiepartijen.

55 minuten geleden
Hoekstra vindt dat hij juist bijdraagt aan stikstofoplossing

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt niet dat hij bemiddelaar Johan Remkes voor de voeten loopt door in een interview de doelen van het stikstofbeleid ter discussie te stellen. "Ik denk dat ik juist een bijdrage lever aan het proces", aldus de vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken.

2 uur geleden
Rutte: stikstofuitspraken Hoekstra staatsrechtelijk op het randje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte vindt de uitspraken van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra over het stikstofbeleid van het kabinet staatsrechtelijk gezien op het randje. Dat zei de premier bij aankomst bij de wekelijkse ministerraad, waar hij bij wijze van uitzondering al voor aanvang de pers te woord stond.

3 uur geleden
CDA-leider Hoekstra: stikstofdoelen halen in 2030 niet heilig

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsdoel om in 2030 overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd is voor coalitiepartij CDA "niet heilig". "Er is een herstart nodig van het proces. En daarbij zijn er geen dogma’s, 2030 is voor ons niet heilig", zegt partijleider Wopke Hoekstra vrijdag in een interview met het AD.

9 uur geleden
Kabinet en coalitie wachten lastige klussen, erkent ook D66

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de coalitiepartijen hebben de komende weken een aantal moeilijke puzzels te leggen, erkent D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Het wordt volgens hem "zeker lastig" oplossingen te vinden voor de sterk dalende koopkracht, de stikstofcrisis en het aanhoudende tekort aan opvangplekken voor asielzoekers.

16 uur geleden
Minister Van der Wal boos op afzeggers stikstofoverleg

ARNHEM (ANP) - De vleesverwerkende industrie, veevoederbedrijven en de supermarkten nemen geen verantwoordelijkheid voor de broodnodige transitie waar Nederland voor staat. Iedereen in de voedselketen is cruciaal voor de oplossing van de stikstofcrisis en andere problemen die daarmee samenhangen. Door niet bij het overleg aan te schuiven ontlopen sommige partijen een hele grote verantwoordelijkheid.

22 uur geleden
Rutte erg bezorgd over koopkracht

ARNHEM (ANP) - Minister-president Mark Rutte is erg bezorgd over de koopkracht van de Nederlanders. Hij noemt dat een heel serieus probleem, waar een oplossing voor moet komen. Dat zei de premier na afloop van het stikstofoverleg van onderhandelaar Johan Remkes met de bankensector. Rutte en een aantal andere bewindslieden waren daarbij.

22 uur geleden