
Nederland twee minuten stil voor oorlogsdoden
AMSTERDAM (ANP) - In heel Nederland zijn maandagavond met twee minuten stilte de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse militairen die in de decennia daarna sneuvelden. Op de Dam in Amsterdam was een bijzondere editie van de Nationale Herdenking, omdat er vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig mocht zijn. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden voorafgaand aan de stilte een krans bij het Nationaal Monument.
De koning hield ook een toespraak op de vrijwel lege Dam. Dat deed hij omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Het is nog nooit eerder gebeurd dat het staatshoofd heeft gesproken tijdens Dodenherdenking. "Het voelt vreemd op een bijna lege Dam", zei hij. "Maar ik weet dat u, dat jij, deze Nationale Herdenking meebeleeft en dat we hier samen staan. In deze uitzonderlijke maanden hebben wij allemaal een deel van onze vrijheid op moeten geven. Sinds de oorlog heeft ons land iets dergelijks niet gekend."
Bij de herdenking, die rechtstreeks op televisie was te volgen, waren verder premier Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Twee scouts legden negen kransen namens overheden en organisaties, die dat normaal gesproken zelf doen. Het traditionele defilé na de kranslegging was door het beperkte aantal aanwezigen erg kort.
De Dam
Normaal gesproken staat de Dam vol met mensen op 4 mei en staat er een erehaag van veteranen. Nu waren er vooral duiven op het plein.
Op diverse andere plekken in het land zijn ook herdenkingen, maar ook daarbij was vanwege de uitbraak van het coronavirus geen publiek aanwezig.
Zeer beperkt
De Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte werd door een zeer beperkt aantal mensen bijgewoond. De voorzitter van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp en de secretaris en de burgemeester van Wassenaar legden een krans. De bourdonklok werd niet door drie personen, zoals de afgelopen zestig jaar, maar aan weerszijden door één persoon geluid.
Op het Nationaal Militair Ereveld op de Grebbeberg is Rhenen was een besloten herdenking. De erevelden en herinneringscentra waren maandag gesloten om te voorkomen dat er toch publiek zou komen.
Voorafgaand aan de herdenking op de Dam vond in de - eveneens lege - Nieuwe Kerk de jaarlijkse bijeenkomst plaats met de 4 meivoordracht. Die werd dit jaar gehouden door schrijver Arnon Grunberg. Simone Kleinsma zong een lied, begeleid door een klein ensemble van het Metropole Orkest.
Meer uit Binnenland
SIBCULO (ANP) - De paraglider die zondagmiddag om het leven kwam in Sibculo (Overijssel) is een 53-jarige man uit Nunspeet. Na onderzoek is gebleken dat de man een natuurlijke dood is gestorven.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam zijn een paar duizend mensen op de been om steun te betuigen aan Gaza. Ze zijn in de middag vertrokken vanaf de Essalammoskee vlak bij De Kuip in Rotterdam-Zuid. Vanaf daar liepen ze via de Erasmusbrug richting de Coolsingel.
1 uur geledenSIBCULO (ANP) - Een paraglider is zondag bij een ongeluk om het leven gekomen in Sibculo (Overijssel), meldt de politie. Over de identiteit van het slachtoffer zijn geen mededelingen gedaan.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - De brandweer is naar verwachting nog de hele ochtend bezig met het nablussen van de brand in een voormalig en verlaten schoolgebouw in Gorinchem. De brand is inmiddels wel uit. Wegens de vrijkomende rook die over Gorinchem trok, werd het advies gegeven ramen en deuren gesloten te houden.
9 uur geledenROUVEEN (ANP) - Aan de Oude Rijksweg in Rouveen, Overijssel, is omstreeks middernacht in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken in een schuur. Dat meldt de Veiligheidsregio IJsselland.
16 uur geledenLEUSDEN (ANP) - Meer dan zeshonderd mensen hebben zaterdagmiddag bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort herdacht dat de nazi's het concentratiekamp tachtig jaar geleden overdroegen aan het Rode Kruis. Een van de laatste oud-gevangenen van het kamp, Hans Gerritsen, was erbij. Schrijver Roxane van Iperen zei tijdens haar toespraak dat herdenken "niet alleen eer betonen aan de slachtoffers van toen" is.
21 uur geledenALMERE (ANP) - Bij een huis in de Tapirstraat in Almere is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de tweede keer in korte tijd een explosief afgegaan. Dat gebeurde rond 02.00 uur. Door de klap vielen geen gewonden, wel zorgde de explosie voor flinke schade aan het huis. Ook omliggende woningen raakten beschadigd.
1 dag geleden