
Nederland trekt 70 miljoen uit om Oekraïne door winter te helpen
WASHINGTON (ANP) - Nederland gaat 70 miljoen euro bijdragen om Oekraïne door de komende winter te helpen. Die toezegging heeft minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gedaan bij de jaarvergadering van de Wereldbank in Washington.
Het gaat om steun voor acute problemen. De bijdrage is bijvoorbeeld bedoeld om te zorgen dat mensen een dak boven hun hoofd hebben, dat waterleidingen en huizen worden hersteld en dat er gas, voedsel en elektriciteit is zodat mensen niet omkomen in de kou.
"Met de winter in aantocht worden de problemen voor de Oekraïners alleen maar groter. Veel huizen verwoest, waterleidingen kapot, geen verwarming", licht Schreinemacher toe. Er is volgens haar "geen tijd te verliezen" als het gaat om dit soort hulp aan het land.
Trustfund
Volgens de minister is het de intentie om de financiering via het nieuwe Trustfund van de Wereldbank te doen. Dat fonds is specifiek is opgezet om Oekraïne te helpen bij wat men bij de Wereldbank ‘winterization’ noemt. Om Oekraïne klaar te maken voor komende winter is naar verwachting zo'n 3,5 miljard dollar nodig.
De Wereldbank becijferde vorige maand dat Oekraïne door de verwoestende oorlog uiteindelijk zeker 349 miljard dollar aan steun nodig zal hebben om het land weer helemaal op te bouwen. Maar dat gaat voor een groot deel om geld dat pas op de langere termijn nodig is als er weer vrede is en echt begonnen kan worden met de wederopbouw.
Garanties en leningen
Nederland steunt Oekraïne momenteel al op verschillende manieren. Maar de bedragen die daarbij horen zijn niet allemaal zomaar bij elkaar op te tellen. Het gaat voor een deel ook om garanties of leningen.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemde woensdag in een bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook weer andere bedragen over de noden van zijn land. In een toespraak via videoverbinding benadrukte hij dat Oekraïne voor volgend jaar naar schatting nog 38 miljard dollar nodig heeft om zijn overheidsbegroting rond te krijgen. Dat gaat dus om geld dat nodig is om de overheid draaiende te houden nu het land nog steeds in oorlog is.
Oekraïne heeft landen ook gevraagd om wat meer duidelijkheid te geven over deze zogeheten liquiditeitssteun voor de wat langere termijn, bijvoorbeeld met een doorkijk van een jaar. Volgens minister Sigrid Kaag van Financiën is Nederland voorstander van zo'n oplossing, die dan waarschijnlijk in Europees verband moet worden afgesproken.
Meer uit Binnenland
ROUVEEN (ANP) - Aan de Oude Rijksweg in Rouveen, Overijssel, is omstreeks middernacht in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken in een schuur. Dat meldt de Veiligheidsregio IJsselland.
2 uur geledenLEUSDEN (ANP) - Meer dan zeshonderd mensen hebben zaterdagmiddag bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort herdacht dat de nazi's het concentratiekamp tachtig jaar geleden overdroegen aan het Rode Kruis. Een van de laatste oud-gevangenen van het kamp, Hans Gerritsen, was erbij. Schrijver Roxane van Iperen zei tijdens haar toespraak dat herdenken "niet alleen eer betonen aan de slachtoffers van toen" is.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De inschrijving voor de 39e editie van de 10 Engelse Mijl bij de Dam tot Damloop was zaterdag binnen enkele uren uitverkocht. Het gaat om zo'n 46.000 plekken. Onder de inschrijvingen zijn steeds meer jongeren, aldus de organisatie.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fractietop en de kabinetsleden van NSC zijn zaterdag bij elkaar gekomen voor een overleg na het vertrek van partijleider en medeoprichter Pieter Omtzigt uit de politiek, meldt een woordvoerder van de partij. Zij weet niet wat tijdens dat overleg op de agenda staat.
16 uur geledenALMERE (ANP) - Bij een huis in de Tapirstraat in Almere is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de tweede keer in korte tijd een explosief afgegaan. Dat gebeurde rond 02.00 uur. Door de klap vielen geen gewonden, wel zorgde de explosie voor flinke schade aan het huis. Ook omliggende woningen raakten beschadigd.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof en minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) moeten duidelijk maken aan Israël dat er een "rode lijn" is bij de oorlog in Gaza, luidt de oproep van zes oppositiepartijen en hun jongerenbewegingen. "Zonder duidelijke politieke en economische consequenties blijft het geweld doorgaan", schrijven zij in een paginagrote advertentie in het AD, Trouw en de Volkskrant.
18 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Er zou meer ruimte gemaakt moeten worden voor een grotere militaire basis in Amsterdam. Hiervoor pleit de directeur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland Tijs van Lieshout in het AT5-programma Park Politiek.
19 uur geleden