Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland trekt 10 miljoen extra uit voor voedselhulp in Soedan

Nederland trekt 10 miljoen extra uit voor voedselhulp in Soedan

DEN HAAG (ANP) - Nederland stelt 10 miljoen euro extra beschikbaar voor humanitaire noodhulp aan Soedan. Dat meldt demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) tijdens een conferentie in Parijs.

In Soedan brak precies een jaar geleden een oorlog uit tussen het regeringsleger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). De strijd in het Afrikaanse land heeft al duizenden mensenlevens geëist en miljoenen mensen op de vlucht gedreven.

"Terecht spreekt het Rode Kruis van een vergeten crisis", zegt Schreinemacher. "Soedan haalt nauwelijks de voorpagina's, terwijl daar bijna 18 miljoen mensen lijden onder extreme hongersnood."

Hulpverleners

Behalve meer geld is ook betere toegang voor hulpverleners hard nodig, zegt Schreinemacher. "In conflictgebieden is het sowieso vaak lastig om op een veilige manier hulp te leveren. Maar in Soedan werken de strijdende partijen actief noodhulp tegen."

De extra bijdrage uit Nederland is bestemd voor voedselhulp en loopt via het Wereldvoedselprogramma. Het kabinet heeft daarmee dit jaar in totaal ruim 42 miljoen euro vrijgemaakt voor Soedan. Daarnaast draagt Nederland in VN-verband bij aan noodhulp.

Meer uit Politiek

Omtzigt: aanslag op Trump is verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt, de leider van NSC, wenst Donald Trump sterkte bij het herstel na de schietpartij waardoor de presidentskandidaat gewond raakte aan zijn oor. Ook de gewonden en nabestaanden wenst hij via X sterkte. Hij schrijft: "De essentie van democratische politiek is dat conflicten zonder geweld, maar met verkiezingen uitgevochten worden."

1 uur geleden
Yeşilgöz spreekt van 'een klap voor elke democratie'

DEN HAAG (ANP) - "Wat een klap voor elke democratie, wat een nachtmerrie", schrijft VVD-leider Dilan Yeşilgöz op X. Ze wenst Amerika sterkte. "Gelukkig heeft Donald Trump deze brute aanslag overleefd. Ik leef mee met hem en de andere slachtoffers."

1 uur geleden
Timmermans wenst Trump sterkte: gelukkig slechts lichtgewond

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans, de leider van GroenLinks-PvdA, noemt de schietpartij op X "afschuwelijk, gelukkig is hij slechts licht gewond". "Wij wensen hem sterkte bij het herstel. Onze gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden van de omstanders die bij de aanslag zijn gedood en gewond geraakt."

1 uur geleden
Wilders: beveiliging rechtse politici 'waar nodig' opschroeven

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Wilders stelt zondagochtend op X dat "wat in de VS is gebeurd" ook in Nederland kan gebeuren. "Onderschat het niet. De haat jegens rechtse politici is ook bij ons ongekend groot. Hun beveiliging dient waar nodig fors te worden opgeschroefd."

1 uur geleden
Nederlandse politici betuigen steun aan Trump op X

DEN HAAG (ANP) - Verschillende politici hebben in de nacht van zaterdag op zondag hun steun aan de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump uitgesproken, nadat hij werd beschoten tijdens een campagnebijeenkomst. Trump raakte gewond, maar maakt het verder goed. Ten minste twee personen, onder wie de schutter, kwamen om.

1 uur geleden
Premier Schoof geschokt door aanslag, wenst Trump sterkte

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof meldt op X geschokt te zijn door de aanslag op Donald Trump. "Het is een opluchting dat hij er met lichte verwondingen van af is gekomen. Ik wens hem en zijn naasten veel sterkte met het herstel. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen", schrijft de minister-president.

2 uur geleden
Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

1 dag geleden