Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland telt vijftien soorten roofvogels

Nederland telt vijftien soorten roofvogels

ZEIST (ANP) - Roofvogels doen het goed in Nederland. In 2021 hebben vijf soorten voor het eerst in Nederland gebroed. In totaal broeden er nu vijftien soorten roofvogels. Door betere bescherming komen soorten als de buizerd, de havik, de bruine kiekendief en sperwers nu algemeen voor, terwijl ze in de jaren zestig van de vorige eeuw voorgoed dreigden te verdwijnen. De Vogelbescherming en kennisinstituut Sovon Vogelonderzoek Nederland noemen dat 'verheugend nieuws'.

Sovon publiceert elk jaar de Vogelbalans, gebaseerd op tellingen van duizenden vrijwilligers en vogelonderzoekers. Vorig jaar zijn voor het eerst broedsels van de visarend, de steppekiekendief, de zeearend en de zwarte en rode wouw gezien. Met de torenvalk en de boomvalk gaat het minder goed. Zij kunnen minder prooien vinden door nieuwe landbouwtechnieken. Ook hebben de roofvogels te lijden van bestrijdingsmiddelen, die zij via hun prooi binnenkrijgen.

Vogels die langs de Waddenzee of in de Hollandse delta broeden hebben het moeilijk, aldus Sovon. Nederland telt tien soorten kustbroedvogels zoals de kluut en de noordse stern. Het blijkt dat er te weinig jonge vogels uit het ei komen, terwijl er wel vogels doodgaan. Daardoor staat de populatie onder druk. Oorzaken zijn het begroeid raken van eilandjes, droogte of juist meer overstromingen. Veel kustbroedvogels staan op de rode lijst van zeer bedreigde soorten.

Meer uit Binnenland

Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

1 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

2 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

2 uur geleden
Grote schade aan appartementencomplex Amsterdam door explosie

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n tien bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam-Zuidoost kunnen voorlopig hun huis niet meer in, na een explosie in het complex. Door de explosie is onder meer de gevel van een woning geslagen. Een woordvoerder van de brandweer spreekt van grote schade.

3 uur geleden
Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

4 uur geleden
Man aangehouden na dood vrouw in Heemskerk

HEEMSKERK (ANP) - In een huis aan de Bachstraat in Heemskerk is in de nacht van zaterdag op zondag een overleden vrouw gevonden. De 60-jarige vrouw is aangetroffen onder verdachte omstandigheden en dus is een onderzoek gestart. Een 55-jarige man uit Heemskerk is aangehouden.

4 uur geleden
KLM schrapt tientallen vluchten om verwachte sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM annuleert zondag tientallen vluchten in verband met verwachte sneeuwval. Op die manier wil de luchtvaartmaatschappij ruimte maken, zodat de overige vluchten onder de winterse omstandigheden wel goed kunnen worden afgehandeld.

4 uur geleden