Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland telt naar schatting vijftien 'homogenezers'

Nederland telt naar schatting vijftien 'homogenezers'

DEN HAAG (ANP) - In Nederland zijn naar schatting vijftien personen of organisaties actief die therapieën aanbieden om homoseksualiteit te 'genezen'. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Tweede Kamer had de minister om het onderzoek gevraagd. Kamerleden van onder meer VVD, D66, PvdA en GroenLinks vrezen dat met name kwetsbare jongeren in strenge geloofsgemeenschappen aan dergelijke 'therapieën' worden blootgesteld. Een meerderheid wil pogingen tot homogenezing strafbaar stellen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren met name in sommige orthodox-christelijke geloofsgemeenschappen veel druk ervaren om niet-heteroseksuele gevoelens te onderdrukken. In sommige gevallen wordt homoseksualiteit zelfs gezien als 'het kwade' en 'demonen' waarvan zij bevrijd moeten worden.

Intimiderende situaties

Mensen die sessies met zelfverklaarde homogenezers hebben ondergaan, spreken volgens de onderzoekers van zeer indringende en intimiderende situaties. "Degenen die dit hebben meegemaakt, hebben hier schadelijke gevolgen van ondervonden." Uit de gesprekken met ervaringsdeskundigen blijkt wel dat de meesten deze zogenoemde conversietherapieën op eigen initiatief hebben ondergaan.

"Dat dit soort kwakzalverij in Nederland nog steeds voorkomt, staat nu onomstotelijk vast", reageert de homobelangenorganisatie COC. "Ook staat vast hoe ernstig de gevolgen zijn voor mensen die er het slachtoffer van worden. Het is nu aan de politiek om dit soort praktijken direct te verbieden."

De onderzoekers zijn nog bezig om aanbevelingen en mogelijke maatregelen op papier te zetten. Deze tweede fase van het onderzoek wordt naar verwachting eind deze maand afgerond, daarna komt het kabinet met een inhoudelijke reactie.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer in regio Amsterdam vanaf 20.00 uur weer mogelijk

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen vanaf 20.00 uur weer gaan rijden. Dat meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

42 minuten geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

1 uur geleden
Geen treinverkeer in regio Amsterdam door storing

AMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.

2 uur geleden
Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

6 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

7 uur geleden
BNNVARA zet stappen met sociale veiligheid op werkvloer

HILVERSUM (ANP) - BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

7 uur geleden
Minister vindt vrije dag voor Keti Koti 'interessante gedachte'

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) vindt het een "interessante gedachte" om van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht, een vrije dag te maken. Dat zegt hij in het programma WNL op Zondag.

9 uur geleden