Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland tegen Brazilië op de Spelen is ook Miedema tegen Marta

Nederland tegen Brazilië op de Spelen is ook Miedema tegen Marta

RIFU (ANP) - Voetbalster Vivianne Miedema weet op wie Oranje zaterdag in de tweede groepswedstrijd van de Olympische Spelen extra moet letten. De Braziliaanse aanvoerster Marta is weliswaar al 35 jaar, maar scoren kan ze nog steeds. "Een grootheid", zegt Miedema over de topscorer aller tijden van het Braziliaanse elftal (111 goals).

Nederland tegen Brazilië wordt in Rifu ook een duel tussen Miedema en Marta. Beide spitsen leverden woensdag bij de start van het olympische voetbaltoernooi een bijzondere prestatie. Miedema scoorde tegen Zambia (10-3) vier keer en evenaarde daarmee het record van de Duitse Birgit Prinz uit 2004. Marta maakte twee doelpunten tegen China (5-0). Ze heeft nu op vijf Spelen gescoord, een record. De zesvoudig wereldvoetbalster van het jaar, die met haar land in 2004 en 2008 olympisch zilver pakte, staat ook al in de geschiedenisboeken door op vijf WK's te scoren.

"Wat Marta heeft gedaan voor Brazilië en voor het vrouwenvoetbal, dat is geweldig", zegt Miedema. "Ze wordt er niet jonger op. Maar als je op je vijfde Spelen staat en nog steeds weet te scoren, dan ben je een grootheid. We hebben veel respect voor haar en zullen zaterdag rekening met haar moeten houden."

Nederland en Brazilië strijden in het Miyagi-stadion om de eerste plaats in groep F. Beide landen kunnen na hun royale zeges in de openingsronde een plek in de kwartfinales amper meer ontgaan. De 'Leeuwinnen' speelden vorig jaar op een vriendschappelijk toernooi in Frankrijk met 0-0 gelijk tegen de Zuid-Amerikaanse ploeg. "Het wordt een interessante wedstrijd", zegt bondscoach Sarina Wiegman. "Brazilië heeft veel goede speelsters, met Marta als de leider van het team. Ze staat al jarenlang aan de top. Hoewel ze best op leeftijd is, brengt ze nog steeds zoveel teweeg binnen de lijnen. Daar heb ik diep respect voor."

Meer uit Sport

Volleybalsters winnen eerste duel Nations League van Bulgarije

ANTALYA (ANP) - De Nederlandse volleybalsters zijn goed begonnen aan de Nations League. In Antalya was de ploeg van bondscoach Felix Koslowski in drie sets te sterk voor Bulgarije. De setstanden waren 25-14 25-20 25-22. Het toernooi omvat in totaal twaalf interlands die meetellen voor de wereldranglijst. Op basis daarvan zijn nog tickets voor de Olympische Spelen te verdienen.

1 uur geleden
Fransman Paret-Peintre boekt in Giro d'Italia eerste profzege

BOCCA DELLA SELVA (ANP) - De Fransman Valentin Paret-Peintre heeft zijn eerste zege als wielerprof geboekt. De renner van Decathlon-AG2R La Mondiale won de tiende etappe van de Giro d'Italia, een bergrit vanuit Pompeï met aankomst bovenop de Bocca della Selva na een slotklim van ruim 18 kilometer.

2 uur geleden
Swiatek naar halve finales tennistoernooi van Rome

ROME (ANP) - Iga Swiatek heeft de halve finales bereikt van het tennistoernooi van Rome. De Poolse nummer 1 van de wereld was in haar kwartfinale in twee sets (6-1 6-3) te sterk voor de Amerikaanse Madison Keys, de nummer 16 op de wereldranglijst. De partij op het Romeinse gravel duurde 1 uur en 17 minuten.

3 uur geleden
Giro-organisatie schrapt doorkomst op Stelvio door lawinegevaar

POMPEÏ (ANP) - Het wielerpeloton in de Giro d'Italia hoeft volgende week dinsdag niet over de Stelvio. Deze befaamde bergpas was onderdeel van de route van de zestiende etappe. Afgelopen week heeft het nog gesneeuwd op de 2758 meter hoge pas.

3 uur geleden
Judoka Van Dijke moet na EK ook WK skippen

NIEUWEGEIN (ANP) - Judoka Sanne van Dijke ontbreekt volgende week op de WK judo in Abu Dhabi. De winnares van olympisch brons in 2021 is niet op tijd hersteld van een rugblessure. De judoka in de klasse tot 70 kilogram moest zich vorige maand door deze kwetsuur ook al afmelden voor de EK in Zagreb.

3 uur geleden
Frankrijk hoopt op miljardenimpuls dankzij Spelen

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk hoopt dat de Olympische Spelen van deze zomer in Parijs een economische impuls van miljarden euro's opleveren. Het economisch voordeel van de Spelen voor de regio Parijs bedraagt naar verwachting tussen de 6,7 en 11,1 miljard euro, maakte de organisatie van de Olympische Spelen bekend.

4 uur geleden
Etappewinnaar Kooij verlaat Giro d'Italia met koorts

POMPEÏ (ANP) - Sprinter Olav Kooij van wielerploeg Visma - Lease a Bike moet de Giro d'Italia noodgedwongen verlaten. De 22-jarige renner is maandag op de rustdag geveld door koorts en was dinsdag niet fit genoeg om op de fiets te stappen voor de tiende etappe van de Ronde van Italië, in startplaats Pompeï. Dat meldt zijn team Visma - Lease a Bike.

9 uur geleden