Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland stemt als enige niet voor EU-miljarden voor Polen

Nederland stemt als enige niet voor EU-miljarden voor Polen

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal als enige lidstaat van de EU niet voor het voorstel stemmen van de Europese Commissie om Polen 36 miljard euro uit het coronaherstelfonds te geven. Nederland zal zich van stemming onthouden. Dat is diplomatiek een "zeer, zeer stevig signaal", aldus minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).

Lang wilde Brussel geen geld geven aan Warschau omdat de rechterlijke macht door de Poolse regering wordt ondergraven. Ook in de Commissie stemde een aantal commissarissen, onder wie Frans Timmermans, tegen vanwege zorgen over de rechtstaat in Polen. Volgens Hoekstra zijn deze zorgen maar voor een deel te koppelen aan het fonds.

Het kabinet geeft met deze positie aan dat er zorgen zijn, zei hij. De Tweede Kamer is ook erg ongerust over de Poolse rechtstaat, maar onder meer VVD en CDA gaven aan Hoekstra te steunen. Tom van der Lee (GroenLinks) ziet liever dat het kabinet tegen stemt. "Waarom niet een principiëlere stellingname", vroeg hij.

Volgens Hoekstra zal het gros van de lidstaten gewoon voor stemmen. Daarnaast zal nog een klein aantal landen ("minder dan er vingers op een hand te tellen zijn") zorgen uiten over de Poolse rechtstaat. En Nederland zal dan als enige zich van stemming onthouden. "Dat zal wel tot opgetrokken wenkbrauwen leiden."

De Europese Commissie heeft afspraken gemaakt met de Polen waardoor de grip van de oerconservatieve regering op de rechterlijke macht moet worden beëindigd. Polen heeft uit het herstelfonds voor 24 miljard euro aan subsidies en voor 12 miljard aan zachte leningen aangevraagd.

Meer uit Binnenland

Rover: plaats NS en ProRail onder streng toezicht

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail moeten onder streng toezicht worden geplaatst, totdat de prestaties op het spoor verbeteren. Ook moet de NS structureel 120 miljoen euro per jaar krijgen om te voorkomen dat de trein onbetaalbaar en nog onbetrouwbaarder wordt voor reizigers. Dat stelt reizigersvereniging Rover, voorafgaand aan een hoorzitting dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

33 minuten geleden
Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

5 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

6 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

8 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

15 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

15 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

15 uur geleden