Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland stelt Syrië aansprakelijk voor mensenrechtenschendingen

Nederland stelt Syrië aansprakelijk voor mensenrechtenschendingen

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft het Syrische regime vrijdag formeel aansprakelijk gesteld voor mensenrechtenschendingen. De aansprakelijkstelling is een eerste stap, zegt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). "Mochten de beide landen er niet uit komen, dan kan Nederland voorstellen over te gaan tot arbitrage. Als daarover geen overeenstemming wordt bereikt, zal Nederland de zaak voorleggen aan een internationale rechter."

Eerder is al geprobeerd om de zaak door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof, maar dat werd door Rusland geblokkeerd in de VN-Veiligheidsraad. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad. Syrië is vrijdag in Genève door Nederlandse diplomaten op de hoogte gesteld over de stap.

"Het is een belangrijke volgende stap om straffeloosheid tegen te gaan en gerechtigheid te krijgen voor Syrische slachtoffers van de meest ernstige misdrijven", aldus premier Mark Rutte. Het is volgens hem ook een signaal aan andere dictators dat je dit soort misdrijven niet straffeloos kunt plegen.

Jarenlange procedure

Een veroordeling heeft volgens Blok grote gevolgen voor het internationaal recht, zei hij na afloop van de ministerraad. Een vonnis maakt het voor landen in de VN-Veiligheidsraad, zoals Rusland, moeilijker om verzoeken tot ingrijpen te negeren. Het zal een jarenlange procedure worden, aldus Blok.

Nederland is volgens de bewindsman jaren bezig geweest om bewijzen te verzamelen. "Daar willen we nu juridisch gevolg aan geven, zodat de daders die erachter zitten de gevolgen voelen." Duitsland en Frankrijk zullen later op vrijdag steun uitspreken voor deze rechtsgang. Canada zal later volgen.

Aansprakelijk als land

Hij begrijpt de "eerste verbazing" dat Nederland en Syrië eerst om de tafel gaan om overeenstemming te vinden. Dit is volgens hem nodig omdat de Syrische staat aansprakelijk wordt gesteld, in plaats van een individu. "Wij zullen Syrië heel concreet vragen om de daders te vervolgen. Maar dat verzoek zal natuurlijk op grote weerstand stuiten."

Hiermee laat Nederland wel zien dat het in gesprek is gegaan, wat moet als de ene staat de andere aansprakelijk stelt. Daardoor kan de zaak vervolgens naar het Internationaal Gerechtshof. Een aanklacht tegen Assad bij dat hof heeft volgens Blok geen zin, omdat Syrië daar niet bij is aangesloten.

In Syrië woedt al bijna tien jaar een bloedige burgeroorlog, waarbij de burgerbevolking niet wordt ontzien. Syrische burgers "zijn op grote schaal gemarteld, vermoord, verdwenen, aangevallen met gifgas of alles kwijtgeraakt toen zij vluchtten voor hun leven," schrijft Blok in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer uit Politiek

PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

2 dagen geleden
Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

2 dagen geleden
Van der Lee meldt zich als kandidaat voor voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.

2 dagen geleden
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

2 dagen geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

3 dagen geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

3 dagen geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

3 dagen geleden