Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland staat voor minder uitbundige jaarwisseling dan anders

Nederland staat voor minder uitbundige jaarwisseling dan anders

DEN HAAG (ANP) - Nederland staat opnieuw voor een voor velen minder uitbundige jaarwisseling dan normaal. Net als bij de viering van oud en nieuw een jaar geleden is vuurwerk afsteken verboden vanwege de coronapandemie. Thuis zijn maar vier gasten welkom.

Rotterdam heeft zich intussen voorbereid op "het ergste scenario" met het oog op mogelijke ongeregeldheden. De hulpverleningsdiensten van de havenstad zijn met de inzet van 550 hulpverleners maximaal opgeschaald, zei directeur van de veiligheidsregio Arjen Littooij eerder. Dat is volgens hem vooral naar aanleiding van de Coolsingelrellen van vorige maand. Toen werden politieagenten aangevallen.

Andere grote veiligheidsregio’s hebben laten weten niet meer in te zetten dan tijdens de vorige jaarwisseling. Commandant van de brandweer in Den Haag Esther Lieben vertelde eerder dat de brandweer altijd maximaal opgeschaald is met oud en nieuw. Regio Amsterdam verwacht verder geen ernstige ongeregeldheden.

Politiechef Willem Woelders, die bij de Nationale Politie de jaarwisseling voorbereidt, verwacht eenzelfde oud en nieuw als een jaar geleden. "Verschil met vorig jaar is wel het verzet van een aantal groepen die demonstraties proberen te kapen en zwaar geweld gebruiken tegen de politie. Dat is meer dan in andere jaren", zei hij eerder.

Ook verwacht Woelders ondanks het vuurwerkverbod nog steeds overlast door vuurwerk. "Het zware vuurwerk is de samenleving niet uit." Vuurwerkshows en 'aftelmomenten' in Amsterdam en Rotterdam gaan niet door, net zomin als de traditionele vreugdevuren in Den Haag. Carbidschieten mag wel.

De ambulances in Nederland zijn ook voorbereid op de jaarwisseling. Zij verwachten veelal geen extreme drukte. Desondanks blijft het voor velen de drukste nacht van het jaar. "Er is altijd wel enige onrust rondom de jaarwisseling", zegt Marnix Holsappel, voorzitter van de ambulancevoorziening in Den Haag. "Maar situaties zoals onlangs, toen iemand een steen door de ruit van een van onze ambulances gooide, zijn gelukkig uitzonderlijk."

Meer uit Binnenland

Aanpak toeslagfraude moest 'onmogelijke' 15 miljoen extra opleveren

DEN HAAG (ANP) - De bestrijding van fraude met de kinderopvangtoeslag moest in 2011 25 miljoen euro opleveren. Dit besluit is doorgedrukt, terwijl de verantwoordelijke Belastingdienst had aangegeven maximaal 10 miljoen euro te kunnen ophalen bij fraudeurs. De parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid in de afgelopen twee decennia ontleedt, is in haar onderzoek de extra 'taakstelling', zoals zo'n bedrag in Haags jargon heet, tegengekomen. Dat werd duidelijk tijdens het verhoor van de voormalige topman van de Belastingdienst.

23 minuten geleden
Opleiding geneeskunde Erasmus MC woensdag hervat

ROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.

51 minuten geleden
Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.

1 uur geleden
Belastingdienst besprak risico's verfoeid antifraudesysteem niet

DEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.

1 uur geleden
Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

3 uur geleden
Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

3 uur geleden
XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

4 uur geleden