Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland staat stil bij oorlogsdoden

Nederland staat stil bij oorlogsdoden

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is dinsdagavond weer twee minuten stil voor iedereen die is omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties en vredesoperaties. Net als vorig jaar zijn de herdenkingen in het land vanwege de coronamaatregelen weer zonder een groot publiek.

De nationale herdenking begint in Amsterdam met een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Schrijfster Roxanne van Iperen houdt hier de 4 meivoordracht Stemmen uit het diepe. Tijdens de bijeenkomst zingt sopraan Laetitia Gerards, onder begeleiding van het Metropole Orkest. De herdenking is rechtstreeks te zien bij de NOS.

Aansluitend leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het begin van de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam een krans. Daarna volgen de taptoe, twee minuten stilte en het Wilhelmus. De 19-jarige Amara van der Elst houdt een spoken-wordvoordracht en de jaarlijkse toespraak is van André van Duin.

In tegenstelling tot vorig jaar, toen de koning op 4 mei een vrijwel lege Dam toesprak, is dit keer een kleine groep genodigden aanwezig. Het gaat om vertegenwoordigers van organisaties van diverse groepen oorlogsgetroffenen en nabestaanden. Het plein is niet toegankelijk voor andere belangstellenden.

Ook op de Grebbeberg in Rhenen en op de Waalsdorpervlakte bij Wassenaar zijn herdenkingsbijeenkomsten. Vanuit de voormalige concentratiekampen Vught en Westerbork zenden de regionale omroepen een speciaal tv-programma uit. Madurodam in Den Haag vormt wederom het toneel van de nationale kinderherdenking. Eerder op de dag zijn er al plechtigheden op het Nationaal Ereveld in Loenen, waar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt, en in de Tweede Kamer bij de Erelijst van Gevallenen, met een speech van Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Tijdens de nationale herdenking staat het treinverkeer twee minuten stil. Ook vertrekken er van 19.50 tot 20.03 uur vanaf geen enkele luchthaven in Nederland vliegtuigen en taxiën er geen toestellen tussen 20.00 en 20.03 uur. Rijkswaterstaat roept automobilisten op een parkeerplaats op te zoeken en niet stil te gaan staan op de vluchtstrook.

Meer uit Binnenland

Militair toestel aangekomen in Beiroet voor repatriëring

BEIROET (ANP) - Het militaire vliegtuig dat zaterdagochtend vanaf Vliegbasis Eindhoven richting Libanon vertrok, is rond 13.05 uur geland op het vliegveld van Beiroet, meldt het ministerie van Defensie.

2 uur geleden
Man mishandelt drie handhavers in Roosendaal

ROOSENDAAL (ANP) - Een 27-jarige man is aangehouden in het Brabantse Roosendaal nadat hij daar vrijdagmiddag drie handhavers zou hebben mishandeld. Een van hen liep een bloedende bijtwond op aan zijn hand.

5 uur geleden
Man (39) aangehouden voor schietpartij in Groningen

GRONINGEN (ANP) - De politie heeft een 39-jarige man uit Groningen aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij een schietpartij in de stad donderdag. De man meldde zich op het politiebureau.

6 uur geleden
Tweede toestel vertrokken om Nederlanders op te halen in Libanon

EINDHOVEN (ANP) - Zaterdag rond 09.05 uur is een militair toestel vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Libanon voor een tweede repatriëringsvlucht, meldt het ministerie van Defensie.

6 uur geleden
Komeet vanaf half oktober zichtbaar bij helder weer

HOUTEN (ANP) - Tussen 11 en 15 oktober is de komeet Tsuchinshan-ATLAS dichter bij de aarde dan de planeet Venus en daarom te zien met het blote oog, stelt Weeronline.

6 uur geleden
Wetenschappelijke instellingen laten zich zien aan kinderen

DEN HAAG (ANP) - Kinderen en volwassenen kunnen zaterdag en zondag een kijkje achter de schermen nemen bij honderden wetenschappelijke instellingen en musea. Zij organiseren speciale activiteiten voor het jaarlijkse Weekend van de Wetenschap.

8 uur geleden
Halsema: Bijlmervliegramp is onderdeel van onze geschiedenis

AMSTERDAM (ANP) - De Bijlmervliegramp die precies 32 jaar geleden plaatsvond, is "onderdeel van onze nationale geschiedenis", zei burgemeester Femke Halsema vrijdagavond bij de jaarlijkse herdenking in Amsterdam-Zuidoost. "Voor veel bewoners is er een Zuidoost van voor de ramp en een Zuidoost van na de ramp", aldus de burgemeester. Bij de ramp stortte een vliegtuig neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, waarbij voor zover bekend 43 mensen omkwamen.

17 uur geleden