Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland ontbiedt Russische ambassadeur om reactie MH17-uitspraak

Nederland ontbiedt Russische ambassadeur om reactie MH17-uitspraak

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft de Russische ambassadeur ontboden om tekst en uitleg te geven na de Russische reactie op de uitspraak in het MH17-proces. Volgens Rusland was het proces "niet onpartijdig".

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) noemt deze uitlating "volstrekt verwerpelijk" en "echt onacceptabel". Dat zei hij na afloop van de ministerraad. De minister wil "in de wetenschap dat men hier niet zomaar mee ophoudt markeren dat we dit niet accepteren".

De rechtbank veroordeelde donderdag twee Russen en een pro-Russische Oekraïner tot een levenslange gevangenisstraf voor het neerhalen van de passagiersvlucht MH17 boven Oekraïens grondgebied. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

Hoekstra verwacht niet dat Rusland op korte termijn de Russische veroordeelden gaat uitleveren aan Nederland. Wel zegt hij dit punt te blijven maken, "al kost het jaren". Hij noemt de uitspraak "een mijlpaal". "Je moet markeren wie schuldig is en de verantwoordelijken straffen."

Meer uit Binnenland

Ruim 980.000 kilo zout gestrooid om gladheid

DEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.

1 uur geleden
Klimaatenquête: meeste Nederlanders tegen fossiele subsidies

LUXEMBURG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor de luchtvaartsector en alle bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Europese Investeringsbank (EIB) meldt op basis van de jaarlijkse Klimaatenquête dat 72 procent hier voor is.

3 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest, dienstverlening getroffen

SOEST (ANP) - In het gemeentehuis in het Utrechtse Soest heeft maandagavond korte tijd brand gewoed. De brand brak rond 23.45 uur uit aan het Raadhuisplein 1 en was volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio snel onder controle. Wel is er veel schade aan de balieruimte en kantoren van burgerzaken. "Dat heeft gevolgen voor de dienstverlening aan inwoners", aldus de veiligheidsregio.

7 uur geleden
Extinction Rebellion: nieuwe acties bij Maastricht Aachen Airport

MAASTRICHT (ANP) - Extinction Rebellion (XR) kondigt nieuwe acties aan bij Maastricht Aachen Airport (MAA). Een gesprek maandagavond met directeur Jonas van Stekelenburg van MAA leverde in de ogen van de actievoerders te weinig op. "Acties zullen doorgaan totdat MAA concrete stappen zet naar een beleid dat in lijn is met een leefbare aarde in de toekomst", aldus XR in een verklaring.

7 uur geleden
Driekwart 18-plussers maakt zich zorgen over klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

9 uur geleden
KNMI: dinsdagochtend kan glad zijn door bevriezen nat wegdek

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat het maandagnacht en dinsdagochtend glad kan worden door het bevriezen van natte weggedeelten. Alleen voor de westelijke kustprovincies geldt geen waarschuwing in de vorm van code geel. Halverwege de ochtend is de gladheid op de meeste plaatsen verdwenen, zo is de verwachting.

14 uur geleden
Water zakt, Hollandsche IJsselkering en Haringvlietsluizen open

LELYSTAD (ANP) - De stormvloedkeringen Hollandsche IJsselkering en de Haringvlietsluizen in Zuid-Holland zijn maandag weer open, nadat ze eind vorige week dicht waren gegaan om het hoge water. Rijkswaterstaat meldt dat de hoge waterstanden weer dalen.

14 uur geleden