
Nederland neemt afscheid van coronamaatregelen
DEN HAAG (ANP) - Ruim twee jaar na de uitbraak van het coronavirus in Nederland komt woensdag een einde aan de voornaamste coronamaatregelen die nog golden. Wie naar een groot evenement of een grote nachtclub wil, hoeft zich voortaan niet meer vooraf te laten testen. Mondkapjes zijn niet meer verplicht in het openbaar vervoer en het thuiswerkadvies vanuit de overheid vervalt.
Mensen die vanuit andere EU-landen Nederland binnenkomen, hoeven voortaan ook geen QR-code meer te hebben om aan te tonen dat ze zijn gevaccineerd, recent getest of hersteld van een coronabesmetting. Dat geldt ook voor landen die niet bij de EU horen, maar wel bij het Schengengebied met open grenzen: Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein.
Het kabinet heeft de coronamaatregelen versoepeld, omdat de omikronvariant van het virus die de laatste maanden rondgaat mensen doorgaans minder ziek maakt dan eerdere varianten. Op intensive cares is het aantal coronapatiënten vrij stabiel op een veel lager niveau dan toen de deltavariant de overhand had.
Wat blijft, is het uitgangspunt dat mensen die klachten hebben thuis moeten blijven en zich moeten laten testen. Preventief testen is volgens de overheid niet meer nodig. Wel blijft het advies om binnenruimtes goed te ventileren, coronavaccins te halen, regelmatig handen te wassen en in je elleboog te hoesten en niezen. In het algemeen roept de overheid mensen op rekening met elkaar te houden en bijvoorbeeld afstand te houden als iemand daar om vraagt.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en docenten op universiteiten en hogescholen zijn van plan op 10 juni weer een landelijke actiedag te houden tegen bezuinigingen die het kabinet doorvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft die datum donderdag aangekondigd, op de twaalfde en laatste dag van een estafettestaking in studentensteden. De vorm van het protest en de locatie zijn nog niet bekend.
8 uur geledenLEIDEN (ANP) - Veel studentes op universiteiten worden daar slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo'n 52 procent van hen zegt dat in de afgelopen twaalf maanden te hebben meegemaakt. Het gaat niet alleen om fysiek geweld, maar ook om bijvoorbeeld vieze opmerkingen. Sommigen zijn online lastiggevallen.
8 uur geleden