
Nederland neemt afscheid van coronamaatregelen
DEN HAAG (ANP) - Ruim twee jaar na de uitbraak van het coronavirus in Nederland komt woensdag een einde aan de voornaamste coronamaatregelen die nog golden. Wie naar een groot evenement of een grote nachtclub wil, hoeft zich voortaan niet meer vooraf te laten testen. Mondkapjes zijn niet meer verplicht in het openbaar vervoer en het thuiswerkadvies vanuit de overheid vervalt.
Mensen die vanuit andere EU-landen Nederland binnenkomen, hoeven voortaan ook geen QR-code meer te hebben om aan te tonen dat ze zijn gevaccineerd, recent getest of hersteld van een coronabesmetting. Dat geldt ook voor landen die niet bij de EU horen, maar wel bij het Schengengebied met open grenzen: Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein.
Het kabinet heeft de coronamaatregelen versoepeld, omdat de omikronvariant van het virus die de laatste maanden rondgaat mensen doorgaans minder ziek maakt dan eerdere varianten. Op intensive cares is het aantal coronapatiënten vrij stabiel op een veel lager niveau dan toen de deltavariant de overhand had.
Wat blijft, is het uitgangspunt dat mensen die klachten hebben thuis moeten blijven en zich moeten laten testen. Preventief testen is volgens de overheid niet meer nodig. Wel blijft het advies om binnenruimtes goed te ventileren, coronavaccins te halen, regelmatig handen te wassen en in je elleboog te hoesten en niezen. In het algemeen roept de overheid mensen op rekening met elkaar te houden en bijvoorbeeld afstand te houden als iemand daar om vraagt.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber zou zich op belangrijkere zaken moeten focussen dan het uitje van minderjarige asielzoekers uit een azc in Sint Annaparochie. Dat laat vicevoorzitter Mark Boumans van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag weten via zijn woordvoerder. Boumans is lid van de VVD en burgemeester van Doetinchem.
34 minuten geledenRIJSWIJK (ANP) - De politie heeft vrijdag een foto gepubliceerd van de man die vorige week de Turkse Cemil Önal (41) doodschoot in Rijswijk. Op de foto is een man te zien in zwarte sportkleding. Volgens de politie schoot hij de 41-jarige Önal dood op een vol terras.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Secretaris-generaal Mark Rutte van de NAVO wil dat de verhoogde norm voor uitgaven aan defensie in 2032 van kracht wordt. Dat zei premier Dick Schoof vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraad. Het is voor het eerst dat het tijdpad voor de mogelijke nieuwe NAVO-norm openbaar wordt gemaakt.
57 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een man uit Moldavië is in zijn land opgepakt, omdat hij in 2021 betrokken zou zijn geweest bij aanvallen met ransomware op Nederlandse organisaties. Hij zit vast, zodat hij kan worden uitgeleverd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat het alternatieve uitje voor de minderjarigen uit een asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie ook na de tweede ronde van kritiek van asielminister Marjolein Faber doorgaan. De plannen zijn onveranderd, reageert het opvangorgaan, bovendien vallen recreatieve activiteiten binnen het lopende beleid.
1 uur geleden