
Nederland nadert top 10 van Europese boosterranglijst
SOLNA (ANP) - Nederland is bezig aan een snelle opmars op de ranglijst van de boostercampagnes in Europa. Bijna 40 procent van alle volwassenen heeft inmiddels een boosterprik gekregen, goed voor een twaalfde plek. Op het overzicht van de Europese gezondheidsdienst ECDC staan dertig landen.
Op de ranglijst van woensdag stond Nederland zeventiende. In de afgelopen dagen zijn onder meer Noorwegen en Portugal ingehaald.
IJsland voert de ranglijst nog steeds aan. Daar heeft bijna 70 procent van de volwassenen een boosterprik gekregen. Daarna volgen Denemarken (63,4 procent), Ierland (59,3), Oostenrijk (54,3), Malta (53,1), België (51,1) en Duitsland (46,8). Ook Frankrijk, Cyprus, Luxemburg en Griekenland staan nog boven Nederland.
Helemaal onderaan staan Roemenië (7,3 procent) en Bulgarije (5,6 procent). Een paar weken geleden stond Nederland ook op dat niveau.
Meer uit Gezond
STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.
4 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.
4 dagen geledenLEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.
4 dagen geleden