Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederland moet beademingsapparaten kopen die VS niet afnemen'

'Nederland moet beademingsapparaten kopen die VS niet afnemen'

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zou de beademingsapparaten moeten opkopen die Philips versneld heeft gemaakt voor de Amerikanen, maar die ze opeens deels niet meer willen afnemen. Daarvoor pleit GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver. Bij NPO Radio 1 zei hij dat dit kansen biedt voor Nederland.

"Koop die apparaten nu van Philips op. Dat is ook nog een Nederlands bedrijf dus je investeert ook in onze economie. Ik vind dat je overcapaciteit moet creëren in ons land, dan kan je ze altijd nog doorverkopen aan andere Europese landen of weggeven aan ontwikkelingslanden die het nodig hebben. Maar nu handelen, is dan ook mijn advies aan het kabinet", zei Klaver.

De Amerikanen bestelden in april 43.000 beademingsapparaten bij Philips in verband met het oplaaiende coronavirus. Door de toevloed aan coronapatiënten, die vaak ademhalingsproblemen hebben, liepen landen tegen een tekort aan. Philips schroefde de productie flink op door de grote Amerikaanse order. Maar de VS willen er maar 12.300 en laten de rest van het contract vervallen, werd maandag bekend. Het bedrijf kreeg er nog geen verklaring voor.

Over de beademingsapparaten was in het voorjaar veel te doen. President Donald Trump haalde een oude oorlogswet van stal om de productie te versnellen. Hij wilde daarmee onder meer toeleveranciers dwingen om voldoende materiaal aan te leveren.

Meer uit Politiek

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

10 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

10 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

11 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

2 dagen geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

2 dagen geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

2 dagen geleden