Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederland moet aanbevelingen van VN over racisme opvolgen'

'Nederland moet aanbevelingen van VN over racisme opvolgen'

LEIDEN (ANP) - Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) roept de overheid op de aanbevelingen over racisme en discriminatie uit een VN-rapport over te nemen. In het rapport van mensenrechtenrapporteur Tendayi Achiume staat dat Nederland voor daadwerkelijke gelijkheid moet zorgen en niet alleen juridische gelijkheid.

Achiume bezocht Nederland in oktober 2019. Volgens haar moet de sociaaleconomische achterstand van etnische minderheden verdwijnen en in het onderwijs meer aandacht komen voor kolonialisme en slavernij. Ook dient Nederland te zorgen voor effectieve bescherming van demonstranten in anti-racismeprotesten.

Het NJCM steunt de aanbevelingen uit het rapport dat woensdag werd behandeld in de Mensenrechtenraad in Genève. In een verklaring zegt het de zorgen van Achiume te delen dat bijvoorbeeld de belangrijkste politieke functies "niet de raciale, etnische en culturele diversiteit van de samenleving weerspiegelen". Het NJCM noemt die ondervertegenwoordiging zorgwekkend.

Zwarte Piet

Ook benadrukt de mensenrechtenorganisatie net als Achiume het belang van onderwijs. "De raciale verhoudingen in Nederland kunnen niet worden begrepen in een context zonder een eerlijke en accurate geschiedschrijving."

Zwarte Piet komt ook terug in het verslag dat de VN-rapporteur. Achiume is positief over recente ontwikkelingen, zoals het besluit om Sinterklaas tijdens de landelijke intocht alleen nog te omringen met roetveegpieten. "Het lijdt geen twijfel dat de figuur Zwarte Piet denigrerende en ontmenselijke raciale stereotypes over zwarte mensen belichaamt", vindt ze.

Een VN-comité dat optreedt tegen rassendiscriminatie had zich in 2015 al kritisch uitgelaten over Zwarte Piet.

Meer uit Binnenland

LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

25 minuten geleden
Milieuclub MOB mogelijk naar Europa bij uitstel stikstofdeadline

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat mogelijk een klacht indienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot verschoven wordt. Voorzitter van de milieuclub Johan Vollenbroek reageert daarmee op uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra in het AD.

46 minuten geleden
Bij aanmeldcentrum Ter Apel hebben 300 mensen buiten geslapen

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.

2 uur geleden
Lowlands na twee jaar terug van weggeweest

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Nadat het festival twee keer was geannuleerd vanwege de coronapandemie is ook Lowlands weer terug. De 28e editie van het festival in Biddinghuizen gaat vrijdag van start en duurt tot en met zondag.

8 uur geleden
Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

12 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

15 uur geleden
Paar honderd demonstranten bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, zijn donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden honderd bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.

16 uur geleden