Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland moet 19,5 miljoen euro teruggeven aan Suriname

Nederland moet 19,5 miljoen euro teruggeven aan Suriname

HAARLEM (ANP) - Nederland moet een geldbedrag van 19,5 miljoen euro teruggeven aan Suriname. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) had beslag laten leggen op het bedrag wegens vermoedens dat drie Surinaamse banken en vijf wisselkantoren zich schuldig maken aan witwaspraktijken. Daartegen was bezwaar gemaakt.

De beslaglegging gebeurde op 17 april vorig jaar, maar had niet mogen plaatsvinden, vindt de rechtbank. Die oordeelt dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als 'shipper' van de transactie moet worden aangemerkt. De centrale bank is een officieel staatsorgaan van het land en geniet immuniteit. Daarom is de actie van Nederland in strijd met het internationaal publiekrecht, aldus de rechtbank.

Het geld werd in beslag genomen op Schiphol en was vanuit Suriname onderweg naar Hongkong.

Finabank

Eblein Frangie, directeur van de Surinaamse Finabank, kan zijn geluk niet op met de uitspraak. '’Dit is ongelooflijk, dit is echt major. Voor de banken, voor het financiële stelsel en voor Suriname als land. We zijn er in blijven geloven en zijn blijven vechten. We hebben altijd alle informatie verstrekt en meegewerkt. Nu is het duidelijk geworden dat het Nederlandse OM onjuiste informatie heeft aangeleverd’’, aldus een uitgelaten bankdirecteur.

Frangie geeft aan dat deze uitspraak vooral belangrijk is om het signaal en onze reputatie. '’Het gaat niet eens om het geld, dat hadden we al opgelost. Maar het is heel ernstig dat het OM banken als verdachte bestempelt in een fragiel land als Suriname. De rechter heeft bevestigd wat de advocaten van de banken naar voren hebben gebracht. Dat is een belangrijk signaal’’, aldus Frangie.

Het OM bestudeert de uitspraak en wil inhoudelijk nog niet reageren, legt een woordvoerster uit. Ondanks deze uitspraak dat het geld moet worden teruggestort, gaat het strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen gewoon door, stelt zij.

Meer uit Binnenland

Vermoedelijk ontvoerde man in Spanbroek gevonden in Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is maandag gevonden in Beverwijk, meldt de politie. Hij wordt medisch onderzocht en daarna verhoord. "We bedanken echt iedereen die met ons mee heeft gezocht, het waren er velen!", aldus de politie.

1 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

2 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

6 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

6 uur geleden
Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

9 uur geleden
Organisatie festival 'geschokt' door dodelijk steekincident

AMSTERDAM (ANP) - De organisatie van het festival Solid Grooves zegt geschokt te zijn door het dodelijke steekincident dat zondagavond op het festivalterrein plaatsvond. "We tasten in het duister over het hoe en waarom", staat in een verklaring op de website. "Onze gedachten gaan naar de slachtoffers, hun naasten en ooggetuigen van dit heftige incident."

12 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

16 uur geleden