Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland met 42 vertegenwoordigers bij openingsceremonie Spelen

Nederland met 42 vertegenwoordigers bij openingsceremonie Spelen

TOKIO (ANP) - De Nederlandse sportploeg op de Olympische Spelen van Tokio wordt vrijdag bij de openingsceremonie vertegenwoordigd door 42 atleten en stafleden. Dat is slechts een klein percentage van de ploeg, die uit 288 sporters bestaat. Niet alle atleten zijn al in Tokio en een behoorlijk deel van de ploeg komt op de eerste dagen van de Spelen al in actie.

"Het aantal sporters dat meeloopt, is lager dan bij eerdere Spelen", zei chef de mission Pieter van den Hoogenband in het olympisch dorp. "We hebben nog niet de hele ploeg binnen, een behoorlijk aantal sporters verblijft elders en een groot deel komt al heel vroeg in actie. Ik hoor van andere landen ook dat ze met kleinere delegaties dan normaal meelopen. Sporters zijn voorzichtig, want ze willen zo vlak voor de Spelen niet het risico lopen om besmet te raken. De keuze is vrij voor iedereen, dat respecteren we."

Met 288 sporters heeft Nederland de grootste sportploeg ooit naar Japan gestuurd. Het vorige record stond op 242 sporters, bij de vorig Spelen van Rio 2016. De ploeg in Japan telt 177 debutanten. "We zijn in 25 van de 33 sporten aanwezig en gaan in 135 van de 339 medaille-evenementen van start", aldus Van den Hoogenband. De gemiddelde leeftijd van de ploeg, die voor 60 procent uit vrouwen bestaat, is 28 jaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Sport

Meedoen was ergens belangrijker dan winnen voor judoka Savelkouls

TOKIO (ANP) - Als de olympische gedachte op een Nederlandse sporter in Tokio van toepassing is, dan is het wel judoka Tessie Savelkouls. Ze raakte begin vorig jaar ernstig geblesseerd en haar judoloopbaan leek ten einde. Vorige maand werd echter bekend dat Savelkouls er tóch bij zou zijn op de Spelen.

4 minuten geleden
Russisch zwemsucces op Spelen leidt tot dopingbeschuldigingen

TOKIO (ANP/RTR) - De Russische zwemmer Evgeni Rilov heeft zich na zijn tweede olympische titel in Tokio op de rugslag moeten verweren tegen dopingbeschuldigingen. De nummers 2 en 3 van de finale van de 200 meter, Ryan Murphy en Luke Greenbank, suggereerden dat Rilov vals speelt. Ze vinden dat de Rus eigenlijk helemaal niet in Tokio had mogen zijn vanwege een groot dopingschandaal in Rusland.

28 minuten geleden
Coach Emke van roeiers Holland Acht: het klopte voor geen meter

TOKIO (ANP) - Hoofdcoach Mark Emke van de Holland Acht zag bijna verbijsterd toe hoe zijn roeiers in de olympische finale van de Spelen in Tokio niet op snelheid kwamen. De boot kwam na een slechte start maar niet op stoom en bleef hangen op de vijfde plaats.

30 minuten geleden
Zeilster Bouwmeester helemaal terug in strijd om medailles

ENOSHIMA (ANP) - Zeilster Marit Bouwmeester heeft zich met een zege en de zevende plaats in respectievelijk de negende en tiende race helemaal terug geknokt in het olympisch zeiltoernooi in de Laser Radial-klasse. Mede door een 26e plaats en een diskwalificatie voor de Deense Anne-Marie Rindom die ruim aan de leiding ging, heeft de Nederlandse olympisch kampioene van Rio 2016 zelfs nog kans om haar titel te prolongeren.

41 minuten geleden
Grol zou het liefst vluchten en direct naar huis vliegen

TOKIO (ANP) - Henk Grol stapte na zijn nederlaag op de Olympische Spelen het liefst direct in het vliegtuig richting Amsterdam. Zaterdag rest de Nederlandse judoka's echter nog de teamwedstrijd, waarin uitgerekend Oezbekistan de eerste tegenstander is. Grol werd vrijdag op ontluisterende wijze verslagen door de Oezbeek Bekmurod Oltiboev, die Grol al na 25 seconden op zijn rug had liggen.

55 minuten geleden
Grol na vroege aftocht: ik was gespannen en maak gewoon een fout

TOKIO (ANP) - Voor judoka Henk Grol was de droom om zijn loopbaan met een gouden olympische medaille af te sluiten al na 25 seconden voorbij. Binnen een halve minuut werd de afzwaaiende Grol (36) op zijn rug geworpen.

2 uur geleden
Deceptie bij Holland Acht: eerste tien halen waren al niet goed

TOKIO (ANP) - De teleurstelling bij de roeiers van de Holland Acht was groot na de volledig mislukte finale op de Olympische Spelen in Tokio. De boot werd slechts vijfde. "We kwamen hier om te winnen, we waren zo dominant in de heats en dat gaat in de olympische finale alles wat in de voorbereiding zo goed ging niet goed. We misten alle agressiviteit. Dit is extreem teleurstellend", zei Robert Lücken, de man op de slagpositie.

2 uur geleden