Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland medeorganisator top in Londen over oorlogsmisdaden

Nederland medeorganisator top in Londen over oorlogsmisdaden

LONDEN/DEN HAAG (ANP) - Ministers van Justitie van over de hele wereld komen in maart bijeen in Londen voor een top over oorlogsmisdaden. Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn samen de drijvende kracht achter de bijeenkomst, die het Internationaal Strafhof (ICC) praktisch en financieel moet ondersteunen bij het onderzoek naar en vervolging van oorlogsmisdaden in Oekraïne.

De organisatie is in handen van de Britse vicepremier Dominic Raab en de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. "De berichten en beelden van de onwettige en niet-uitgelokte gewapende aanval van Rusland op Oekraïne zijn gruwelijk", aldus Yeşilgöz in een verklaring. "Voor ons is het glashelder: deze misdaden mogen niet onbestraft blijven."

Raab voegt daaraan toe dat "Russische troepen moeten weten dat ze niet straffeloos kunnen optreden en we Oekraïne zullen steunen totdat gerechtigheid is geschied".

Bewijzen verzamelen

Hoofdaanklager van het strafhof Karim Khan zal de ministers bijpraten over het werk van het ICC. In heroverde gebieden van Oekraïne blijven openbaar aanklagers bewijzen verzamelen van wreedheden en seksueel geweld.

De ontmoeting in Lancaster House vindt plaats op het moment dat Rusland zijn terreurcampagne tegen Oekraïne opvoert, cruciale energie-infrastructuur aanvalt en mensen in de duisternis en vrieskou van de winter stort, staat in de verklaring van de Britse regering. "Bijna een jaar na de illegale invasie moet de internationale gemeenschap haar krachtigste steun geven aan het ICC, zodat oorlogsmisdadigers ter verantwoording kunnen worden geroepen voor de wreedheden waarvan we getuige zijn." De ministers zullen ook bespreken hoe slachtoffers en getuigen kunnen worden geholpen om getuigenissen af te leggen zonder hen verder leed te bezorgen.

Nederland heeft vorig jaar twee forensische onderzoeksteams onder de vlag van het ICC naar Oekraïne gestuurd om bewijsmateriaal te verzamelen. Voor dit jaar staan twee nieuwe missies gepland. Nederland steunt het in Den Haag gevestigde ICC ook met geld en personeel.

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

11 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

16 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

17 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden