Nederland mag statushouders Griekenland niet zomaar terugsturen
DEN HAAG (ANP) - Nederland mag asielzoekers die eerder in Griekenland een verblijfsvergunning hebben gekregen, niet zomaar terugsturen naar Griekenland. De statushouders reizen soms door naar Nederland om hier een asielaanvraag te doen. Maar omdat zij al in Griekenland zijn toegelaten, komen ze in beginsel niet meer in aanmerking voor asiel in Nederland en wordt hun aanvraag meteen terzijde gelegd. De Raad van State oordeelt echter in twee zaken van Syrische asielzoekers dat de situatie in Griekenland voor erkende vluchtelingen mensonwaardig kan zijn.
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) moet daarom opnieuw een beslissing nemen over deze Syrische asielzoekers. Ze moet beter uitleggen waarom de betrokkenen naar Griekenland terug kunnen óf ze moet hun asielaanvragen inhoudelijk in behandeling nemen, aldus de Raad van State woensdag. Dat geldt bovendien niet alleen in de twee zaken die waren voorgelegd aan de hoogste bestuursrechter, maar ook voor andere statushouders die in Griekenland een verblijfsvergunning kregen.
De situatie voor statushouders in Griekenland, waar veel asielzoekers de afgelopen jaren aankwamen in bootjes, is al jaren moeilijk. In 2018 stelde de Raad van State echter nog dat statushouders wèl konden terugkeren, omdat hun fundamentele mensenrechten niet werden geschonden. Door nieuwe informatie en rapporten oordeelt de raad nu dat de omstandigheden van statushouders slecht kunnen zijn. Zo moeten zij vaak al snel de asielopvang uit, maar kunnen ze daarna geen werk en een huis vinden. Sommigen leven in erbarmelijke omstandigheden en hebben niet de beschikking over basisbehoeften zoals eten, onderdak of stromend water.
De staatssecretaris laat weten dat ze de uitspraak gaat bestuderen. Om hoeveel door Griekenland erkende vluchtelingen het precies gaat die in Nederland hebben aangeklopt, is volgens een woordvoerder niet duidelijk.
Meer uit Binnenland
MAARHEEZE (ANP) - In een auto aan de Fazantlaan in het Noord-Brabantse Maarheeze is zaterdag een overleden persoon aangetroffen. De politie meldt er rekening mee te houden dat de overledene door een misdrijf om het leven is gekomen.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft rond 19.00 uur alle klimaatdemonstranten van de A12 gehaald. De weg werd sinds het middaguur geblokkeerd. De gehele politie-inzet heeft ongeveer twee uur geduurd.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De politie is begonnen met het weghalen van klimaatactivisten van de A12 in Den Haag. Een ANP-verslaggever ziet dat er nog tientallen actievoerders van onder meer Extinction Rebellion op de weg zijn. De A12 is sinds het middaguur geblokkeerd door de demonstranten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie vordert de klimaatdemonstranten om van de A12 te gaan. Een ANP-verslaggever ter plaatse ziet arrestatiebusjes de weg oprijden. Zo'n honderd actievoerders staan nog op de Haagse weg.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van de snelweg A12 in Den Haag zijn nog altijd honderden mensen op de been. Het is wel merkbaar rustiger dan aan het begin van de actie, die om 12.00 uur begon.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het klimaatprotest van actiegroep Extinction Rebellion op de snelweg A12 in Den Haag is nog altijd volle gang. Honderden demonstranten blokkeren sinds 12.00 uur de snelweg in beide richtingen. Ze eisen dat de overheid stopt met subsidies voor de fossiele sector. Er komen nog steeds mensen naar het protest, tegelijkertijd vertrekken er ook geregeld mensen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Geen lange rijen auto's zaterdagmiddag die Den Haag in of uit rijden via de A12. In plaats van auto's staan en zitten actievoerders van Extinction Rebellion (XR) op het asfalt.
5 uur geleden