Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

Naar verwachting stemt het EP in april of mei in met de strengere asiel- en migratieafspraken die voor alle 27 EU-lidstaten gaan gelden. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans had gevraagd of Nederland onderdelen uit het pact "die we heel belangrijk vinden" eerder kan invoeren.

Zo zou Brekelmans de strenge grensprocedure voor asielzoekers uit veilige landen zo snel mogelijk willen invoeren, zei hij desgevraagd in een toelichting. Het VVD-Kamerlid vindt het jammer dat dit niet kan.

Kansarm en kansrijk

In Europa is jarenlang gepraat over strengere regels, met als doel de instroom van asielzoekers te verminderen. Een van de afspraken is dat asielzoekers aan de buitengrenzen van Europa worden opgedeeld in kansarme en kansrijke asielzoekers. Kansarme asielzoekers, die weinig kans maken op asiel, doorlopen een snelle procedure en worden in die periode in detentie geplaatst. EU-lidstaten kunnen er daarnaast voor kiezen geen asielzoekers op te nemen, maar de opvang af te kopen voor 20.000 euro per asielzoeker.

Naast dit Europese migratiepact wil de Kamer dat het kabinet blijft werken aan bilaterale afspraken, zodat onder meer uitgeprocedeerde asielzoekers naar het land van herkomst kunnen worden teruggestuurd. Tussen Marokko en Nederland zijn hierover afspraken gemaakt en die werken goed, zei Van der Burg. De Marokkaanse overheid geeft steeds vaker de benodigde papieren af waardoor Marokkanen vanuit Nederland terug kunnen keren, al dan niet gedwongen.

Moeizaam

Met Algerije zijn er soortgelijke afspraken gemaakt, maar die samenwerking verloopt een "stuk moeizamer" dan met Marokko, zei de bewindsman. "De eerste vijf mensen hebben we gedwongen kunnen terugsturen."

Ook in Europees verband wordt gewerkt aan deals met andere Afrikaanse landen, zoals Egypte, om te voorkomen dat asielzoekers de oversteek maken. Een deel van de Kamer vreest dat de verkiezingen voor het Europees Parlement en de komst van een nieuwe Europese Commissie tot vertraging zullen leiden. "De Europese Commissie moet wat mij betreft tot de laatste snik doorgaan met het voorwerk voor nieuwe deals of om te komen tot deals", zei Van der Burg.

Meer uit Politiek

Klever leidt handelsmissie naar streng islamitisch Saudi-Arabië

DEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) leidt begin februari een handelsmissie naar Saudi-Arabië. Het streng islamitische koninkrijk biedt "zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven", volgens de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

3 uur geleden
Overleg over onderwijsbegroting maandagmiddag verder

DEN HAAG (ANP) - De coalitie en de christelijke oppositiepartijen praten maandagmiddag verder over de onderwijsbegroting, en manieren om bezuinigingen daarop te verzachten. Een definitief akkoord valt evenwel nog niet te verwachten, ook omdat PVV-leider Geert Wilders nog in Israël is voor een bezoek.

4 uur geleden
Faber houdt aan de grens vol: controles geen symboolpolitiek

EIJSDEN (ANP) - Asielminister Marjolein Faber bestrijdt dat de inzet op grenscontroles een symboolmaatregel is. "Ik zie het helemaal niet als symboolpolitiek." De bewindsvrouw wijst vooral op het bredere "mandaat" dat de Koninklijke Marechaussee heeft gekregen om "efficiënter te gaan werken". Extra marechaussees worden niet ingezet.

6 uur geleden
Coalitie bespreekt geldvraagstuk onderwijsbegroting met oppositie

DEN HAAG (ANP) - De financieel specialisten van de coalitiepartijen praten met hun collega's uit het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 over geld om een deel van de onderwijsbezuinigingen tegen te houden. Vrijdag bleek dat de partijen het over de onderwijsbegroting zo goed als eens zijn, de vraag is alleen waar het geld vandaan moet komen.

8 uur geleden
Minister Veldkamp bezorgd over minderheden in Syrië

AMSTERDAM (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is bezorgd over de gevolgen van de snelle opkomst van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) voor de minderheden in Syrië. Het "wrede regime" van Bashar al Assad kwam zondag ten val na een opmars van opstandelingen die ruim een week geleden werd ingezet door HTS.

1 dag geleden
Motie Becker deed bij staatssecretaris alarmlampen afgaan

DEN HAAG (ANP) - De omstreden motie van VVD'er Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond heeft bij staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) de "alarmlampen" doen afgaan, zei hij in het tv-programma Dit is Tijs. "Ik schrok daar wel van."

1 dag geleden
Brekelmans: vertrek Assad is kans voor meer stabiliteit in regio

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrek van de Syrische dictator Bashar al Assad is een kans om in Syrië en de regio "iets" van stabiliteit te krijgen, zei minister Ruben Brekelmans van Defensie in WNL op Zondag. In het land woedt al meer dan tien jaar een burgeroorlog waar veel landen bij betrokken zijn.

1 dag geleden