
Nederland loopt nog achter op toegankelijkheid voor rolstoelen
DEN HAAG (ANP) - Nederland loopt achter op toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking, laat vereniging de Zonnebloem weten. In Engeland en België zijn ze verder, daar kunnen mensen in een rolstoel vaak volledig zelfstandig op pad. Wel is er een inhaalslag gaande, zo presenteerde de Efteling deze week de plannen voor de nieuwe rolstoelvriendelijke attractie Danse Macabre.
In 2017 maakten verschillende vrijetijdslocaties de afspraak om zich in te zetten voor een meer rolstoelvriendelijke plek, met behulp van geld en advies vanuit de Zonnebloem. Uit een rondgang van het ANP blijkt dat er sindsdien veel verbeteringen zijn doorgevoerd. "Het wordt steeds beter, maar we hebben nog een lange weg te gaan", aldus een woordvoerster van de Zonnebloem.
Het Bonnefanten in Maastricht, Safaripark Beekse Bergen, het Rijksmuseum, Madurodam, het Nederlands Openluchtmuseum en de Efteling pasten onder meer de wc’s aan en voorzagen hun websites van relevante informatie. Waar mogelijk zijn drempels verwijderd, deuren verbreed, paden aangepast, verschoningsruimtes gerealiseerd en muren verlaagd of vervangen door netten voor beter zicht.
Ook leert het personeel van de Efteling, Beekse Bergen en het Rijksmuseum direct tot iemand in een rolstoel te spreken en dit niet via de begeleider te doen. "Zowel de technische als de sociale aspecten van toegankelijkheid zijn belangrijk om mensen met een beperking zich welkom te laten voelen", licht de woordvoerster van de Zonnebloem toe.
Zelfstandig bezoek
De nieuwe attractie van de Efteling heeft geen aparte ingang voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo kunnen gezelschappen het avontuur dat al in de rij begint samen beleven. Deze lijn wil de Efteling graag in alle nieuwe attracties doortrekken, zodat er in de toekomst geen onderscheid meer is. Ook de andere ondervraagde vrijetijdslocaties focussen hierop. Wel is dit een tijdrovend proces, wat betekent dat het nog lang duurt voordat iedereen aan alles mee kan doen.
Beekse Bergen streeft naar "zelfstandig bezoek". "Nu moet er altijd een begeleider mee en dat is het hele pijnpunt." Hier zit het verschil met België en Engeland. De Zonnebloem maakt uit signalen van ervaringsdeskundigen op dat je daar met een lichamelijke beperking vaker alleen op pad kan omdat ze op locatie hulp bieden en veel plekken voorzien zijn van rolstoelliften.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 4500 mensen hebben voor het eerst asiel aangevraagd in de maanden januari, februari en maart. Dat is bijna de helft van het aantal nieuwe asielverzoeken in het eerste kwartaal van vorig jaar.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een verdachte aangehouden in het onderzoek naar een video waarop twee personen tijdens Koningsdag in Amsterdam seks lijken te hebben tussen geparkeerde auto's op de Keizersgracht. De aanhouding volgt nadat de betrokken vrouw melding had gedaan van verkrachting, meldde de politie dinsdag.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De originele K3-zangeressen hebben opnieuw extra shows aangekondigd in hun reeks reünieconcerten. Het gaat om een middagshow op 10 april volgend jaar in Rotterdam en een middagshow op 30 mei 2026 in Antwerpen. Dat hebben Kristel Verbeke, Karen Damen en Kathleen Aerts dinsdag bekendgemaakt.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven gaan volgende maand niet naar Canada. Het echtpaar ziet af van de reis omdat de 82-jarige prinses nog onvoldoende is hersteld van haar armbreuk vorige maand.
13 uur geledenZWOLLE (ANP) - Voor het online misbruiken van 33 meisjes is dinsdag een 34-jarige man uit Zwolle tot zes jaar cel veroordeeld. Dat oordeelde de rechtbank in Zwolle dinsdag. Daan F. benaderde de slachtoffers via Snapchat en TikTok en bewoog ze tot het maken van zeer seksueel getinte afbeeldingen.
13 uur geledenZAANDAM (ANP) - Urgenda wil boeren nog meer hulp bieden als ze een kruidenrijk grasland willen inzaaien, omdat het kabinet "klimaatmaatregelen blijft uitstellen". De duurzaamheidsorganisatie doneert 50.000 euro, zodat meer boeren korting kunnen krijgen op zaadmengsels voor kruidenrijke graslanden en biodiverse akkers.
14 uur geledenARNHEM (ANP) - Onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar Han Kremer is een onafhankelijk onderzoek begonnen naar de manier waarop in het verleden met donorzaad is omgegaan bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Het onderzoek draait onder meer om het handelen van een voormalig gynaecoloog die in de jaren tachtig mogelijk zijn eigen zaad gebruikte om vrouwen zwanger te maken. De onderzoekers gaan ook kijken naar mogelijke verwisselingen van sperma.
14 uur geleden