
Nederland levert 'El Chapo van Azië' uit aan Australië
MELBOURNE (ANP) - Nederland heeft de 59-jarige Canadese drugstycoon Tse Chi Lop uitgeleverd aan Australië. De in China geboren man wordt ook wel de 'El Chapo van Azië' genoemd en was een van de meest gezochte drugstycoons ter wereld. Hij zou leiding geven aan het Sam Gor-syndicaat, ook wel The Company genoemd, en werd in januari 2021 in Nederland opgepakt. Donderdag verschijnt hij voor de rechter in Melbourne.
De Australische politie meldt dat Tse als maximumstraf levenslang kan krijgen. Hij wordt er specifiek van verdacht de harddrug crystal meth te hebben verhandeld in 2012 en 2013. Het gaat om 'slechts' 20 kilo, met een huidige straatwaarde van zo'n 4,4 miljoen Australische dollar (bijna 2,8 miljoen euro). Maar volgens Australische media was de drugsbaron in werkelijkheid verantwoordelijk voor 70 procent van alle drugs die Australië binnenkwam.
De Canadees was op vrijdag 22 januari 2021 op weg van Taiwan - waar hij woonde - naar zijn thuisland Canada. De arrestatie was op Schiphol, waar hij een tussenlanding maakte. Hij vocht zijn uitlevering tevergeefs aan. "Massamedia noemen me de koning van een drugskartel, maar dat is niet juist. Ik ben bang dat als ik naar Australië ga en er een rechtszaak komt, de rechter mij met een gekleurde bril onrechtvaardig zal behandelen. Media verspreiden geruchten die niet de waarheid zijn, daarom ben ik heel bang", vertelde Tse vorig jaar aan de rechtbank in Rotterdam.
De Australische politie meldt verder dat ook een 66-jarige Chinees-Britse handlanger van Tse door Thailand is uitgeleverd. Dat was in juni. De twee zouden volgens de politie samen met jonge leden van hun organisatie illegale drugs tussen Sydney en Melbourne hebben vervoerd.
Volgens het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit was de handel van het Sam Gor-syndicaat in crystal meth goed voor een omzet van tussen de 8 en 17,7 miljard dollar in 2018. Het zou voor miljarden dollars aan drugsgeld hebben witgewassen via casino's, hotels en vastgoed in Zuidoost-Azië.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
7 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
10 uur geleden