
Nederland levert 'El Chapo van Azië' uit aan Australië
MELBOURNE (ANP) - Nederland heeft de 59-jarige Canadese drugstycoon Tse Chi Lop uitgeleverd aan Australië. De in China geboren man wordt ook wel de 'El Chapo van Azië' genoemd en was een van de meest gezochte drugstycoons ter wereld. Hij zou leiding geven aan het Sam Gor-syndicaat, ook wel The Company genoemd, en werd in januari 2021 in Nederland opgepakt. Donderdag verschijnt hij voor de rechter in Melbourne.
De Australische politie meldt dat Tse als maximumstraf levenslang kan krijgen. Hij wordt er specifiek van verdacht de harddrug crystal meth te hebben verhandeld in 2012 en 2013. Het gaat om 'slechts' 20 kilo, met een huidige straatwaarde van zo'n 4,4 miljoen Australische dollar (bijna 2,8 miljoen euro). Maar volgens Australische media was de drugsbaron in werkelijkheid verantwoordelijk voor 70 procent van alle drugs die Australië binnenkwam.
De Canadees was op vrijdag 22 januari 2021 op weg van Taiwan - waar hij woonde - naar zijn thuisland Canada. De arrestatie was op Schiphol, waar hij een tussenlanding maakte. Hij vocht zijn uitlevering tevergeefs aan. "Massamedia noemen me de koning van een drugskartel, maar dat is niet juist. Ik ben bang dat als ik naar Australië ga en er een rechtszaak komt, de rechter mij met een gekleurde bril onrechtvaardig zal behandelen. Media verspreiden geruchten die niet de waarheid zijn, daarom ben ik heel bang", vertelde Tse vorig jaar aan de rechtbank in Rotterdam.
De Australische politie meldt verder dat ook een 66-jarige Chinees-Britse handlanger van Tse door Thailand is uitgeleverd. Dat was in juni. De twee zouden volgens de politie samen met jonge leden van hun organisatie illegale drugs tussen Sydney en Melbourne hebben vervoerd.
Volgens het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit was de handel van het Sam Gor-syndicaat in crystal meth goed voor een omzet van tussen de 8 en 17,7 miljard dollar in 2018. Het zou voor miljarden dollars aan drugsgeld hebben witgewassen via casino's, hotels en vastgoed in Zuidoost-Azië.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."
4 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant een proef begonnen waarbij op 33 veehouderijen een jaar lang continu de uitstoot van ammoniak en methaan wordt gemeten. Sensoren in de stallen registreren de emissies, zodat de boeren precies kunnen zien wat het effect is van aanpassingen van bijvoorbeeld het voer voor de dieren. Volgens Brabant is dit het eerste experiment met continue metingen op zo'n grote schaal.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.
53 minuten geledenARNHEM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt definitief niet vervolgd in de zedenzaak rond The Voice of Holland waarin hij beschuldigd werd van verkrachting. Daartoe heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. Zangeres Nienke Wijnhoven startte eerder een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
3 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
4 uur geleden