Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland leverde vooral diensten voor pijplijnen aan Rusland

Nederland leverde vooral diensten voor pijplijnen aan Rusland

DEN HAAG (ANP) - Nederland voerde vorig jaar voor 2,4 miljard euro aan diensten uit naar Rusland en voor 212 miljoen euro naar Oekraïne. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat aangeeft dat ons land vooral diensten voor vervoer van goederen per pijplijn zoals olie en gas aan Rusland leverde. Naar Oekraïne ging het vooral om zakelijke en technische diensten.

Met de export van 2,4 miljard euro was Rusland goed voor 1,2 procent van de totale dienstenuitvoer. Daarmee was Rusland nummer achttien op de lijst van grootste afzetmarkten voor diensten, net voor buurland Finland. Oekraïne was de nummer 56 op die lijst.

Het Verenigd Koninkrijk was vorig jaar de grootste afzetmarkt voor diensten en was goed voor 13,7 procent van alle export. Duitsland en de Verenigde Staten zijn ook grote handelspartners.

Diensten

De import van diensten uit Rusland bedroeg vorig jaar 583 miljoen euro en bestond voornamelijk uit vervoersdiensten. Uit Oekraïne haalden we vooral vervoersondersteunende diensten, maar ook bijvoorbeeld computer- en informatiediensten. De import uit dat land was goed voor 167 miljoen euro.

Voor de import van diensten zijn de VS Nederlands grootste handelspartner. Bijna een vijfde van de invoer van diensten komt uit dat land. Ook het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn grote handelspartners.

Dit jaar zal de import en export van diensten naar Rusland vermoedelijk veel lager uitkomen. Niet alleen gelden er sinds de Russische inval in Oekraïne allerlei sancties, maar veel bedrijven hebben ook de banden met Rusland vrijwillig doorgesneden. Voor Oekraïne geldt dat de economie daar harde klappen krijgt vanwege de oorlog en veel bedrijven dus stilliggen.

Meer uit Financieel

AI-chipbedrijf Nvidia hoger op Wall Street in aanloop cijfers

NEW YORK (ANP) - Nvidia, 's werelds belangrijkste producent van chips voor kunstmatige intelligentie (AI), stond maandag bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York in aanloop naar de kwartaalcijfers die woensdag worden gepubliceerd. Verder zakte de toonaangevende Dow-Jonesindex weer onder de 40.000 punten, na vrijdag voor het eerst boven die symbolische puntengrens te zijn gesloten.

6 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen heeft tijdelijke financieel directeur gevonden

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft een tijdelijke financieel directeur gevonden. Onno Krap gaat vanaf dinsdag die functie op interim-basis vervullen bij het bedrijf dat dan op zoek gaat naar een vaste financieel directeur.

9 uur geleden
Besi koploper in AEX op kalme handelsdag, Ryanair lager

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag na een kalme handelsdag in verband met Pinksteren met een kleine plus gesloten. Chiptoeleverancier Besi was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak. In Dublin kwam luchtvaartmaatschappij Ryanair met cijfers. Het aandeel Ryanair ging daarop omlaag.

10 uur geleden
Prijzen van goud en koper naar recordniveaus

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De prijzen van goud en koper zijn maandag gestegen naar nieuwe recordniveaus. Bij goud speelde de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi een rol, want op de markt zijn er zorgen over meer instabiliteit in het Midden-Oosten door zijn overlijden bij een helikopterongeluk. Beleggers zoeken in onzekere tijden naar veilig geachte investeringen, zoals goud.

12 uur geleden
Order uit Saudi-Arabië voor 105 Airbus-vliegtuigen

JEDDAH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Vliegtuigbouwer Airbus heeft een grote order ontvangen van de Saudische nationale luchtvaartmaatschappij Saudia. In totaal gaat het om 105 toestellen. Saudi-Arabië spreekt van de grootste vliegtuigorder in de geschiedenis van het land.

12 uur geleden
Alphabet bij winnaars Wall Street, Dow weer onder 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet hoorde maandag bij de winnaars op Wall Street. Het Amerikaanse techconcern heeft aangekondigd 1 miljard euro te investeren in de uitbreiding van zijn belangrijkste datacentrum in Finland. De locatie is interessant voor Google door de gemakkelijke toegang tot groene energie. Het aandeel noteerde in de eerste handelsminuten in New York 0,8 procent hoger.

13 uur geleden
Tata akkoord met Britse netbeheerder over vergroenen staalproces

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Tata Steel heeft een deal gesloten met de Britse stroomnetbeheerder National Grid voor het bouwen van nieuwe energie-infrastructuur. Die is nodig om de vestiging in Port Talbot in Wales te vergroenen. Volgens het staalconcern gaat het om een belangrijke stap in de overschakeling van vervuilende hoogovens op een "ultramoderne" vlamboogoven.

14 uur geleden