Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland leverde vooral diensten voor pijplijnen aan Rusland

Nederland leverde vooral diensten voor pijplijnen aan Rusland

DEN HAAG (ANP) - Nederland voerde vorig jaar voor 2,4 miljard euro aan diensten uit naar Rusland en voor 212 miljoen euro naar Oekraïne. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat aangeeft dat ons land vooral diensten voor vervoer van goederen per pijplijn zoals olie en gas aan Rusland leverde. Naar Oekraïne ging het vooral om zakelijke en technische diensten.

Met de export van 2,4 miljard euro was Rusland goed voor 1,2 procent van de totale dienstenuitvoer. Daarmee was Rusland nummer achttien op de lijst van grootste afzetmarkten voor diensten, net voor buurland Finland. Oekraïne was de nummer 56 op die lijst.

Het Verenigd Koninkrijk was vorig jaar de grootste afzetmarkt voor diensten en was goed voor 13,7 procent van alle export. Duitsland en de Verenigde Staten zijn ook grote handelspartners.

Diensten

De import van diensten uit Rusland bedroeg vorig jaar 583 miljoen euro en bestond voornamelijk uit vervoersdiensten. Uit Oekraïne haalden we vooral vervoersondersteunende diensten, maar ook bijvoorbeeld computer- en informatiediensten. De import uit dat land was goed voor 167 miljoen euro.

Voor de import van diensten zijn de VS Nederlands grootste handelspartner. Bijna een vijfde van de invoer van diensten komt uit dat land. Ook het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn grote handelspartners.

Dit jaar zal de import en export van diensten naar Rusland vermoedelijk veel lager uitkomen. Niet alleen gelden er sinds de Russische inval in Oekraïne allerlei sancties, maar veel bedrijven hebben ook de banden met Rusland vrijwillig doorgesneden. Voor Oekraïne geldt dat de economie daar harde klappen krijgt vanwege de oorlog en veel bedrijven dus stilliggen.

Meer uit Financieel

Minister: Credit Suisse zou maandag niet hebben overleefd

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.

13 uur geleden
Deutsche Bahn: drukker in treinen in aanloop staking maandag

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.

14 uur geleden
Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij

BRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.

15 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

BERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

17 uur geleden
Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

1 dag geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

1 dag geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

1 dag geleden