Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland krijgt er 34 AED's bij, verwijzing naar rugnummer Nouri

Nederland krijgt er 34 AED's bij, verwijzing naar rugnummer Nouri

AMSTERDAM (ANP) - Nederland krijgt er 34 Automatische Externe Defibrillators (AED's) bij, apparaten die het hartritme kunnen herstellen bij een hartstilstand. Ze worden geplaatst op initiatief van de Nouri Foundation, in samenwerking met de Hartstichting. Het aantal verwijst naar het rugnummer van de veelbelovende jonge Ajaxspeler Abdelhak ‘Appie’ Nouri, die in 2017 werd getroffen door een hartstilstand en blijvende hersenschade opliep.

De Nouri Foundation, door de familie van de Ajacied opgericht, wil de apparaten ophangen "op bijvoorbeeld sportpleintjes in wijken die een positieve impuls kunnen gebruiken". De Hartstichting helpt daarbij, door te bepalen welke locaties in aanmerking komen om de AED's evenwichtig over het land te verspreiden.

"Het moet een Nouri-AED worden, opgedragen aan de wijk en waar iedereen bij betrokken is’’, zegt de broer van Abdelhak, Abderrahim Nouri. "Als Abdelhak op een pleintje speelde, zorgde hij ervoor dat iedereen, ongeacht beperkingen, mee kon doen. Hij creëerde een veilige omgeving om samen te kunnen sporten en spelen. Bij een veilige omgeving horen ook AED’s, want een AED kan levens redden. Kijk maar naar Christian Eriksen." Eriksen is de Deense voetballer die tijdens een wedstrijd op het EK 2020, in 2021 gespeeld wegens corona, een hartstilstand kreeg en gereanimeerd moest worden op het veld.

De Nouri Foundation en Hartstichting willen wijken helpen verder in actie te komen bij een hartstilstand. "Buurtcoaches, burgers en betaald voetbalorganisaties (BVO’s) krijgen hierin een belangrijke rol. Buurtcoaches worden door de Hartstichting getraind om te kunnen reanimeren. Zij kunnen deze kennis vervolgens verder brengen in de wijk. Want nu is niet altijd bekend wat je moet doen bij een hartstilstand", aldus de stichting.

Meer uit Gezond

Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

5 dagen geleden
Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiënten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

6 dagen geleden
Lidl roept paella-verspakket terug om mogelijk glas in doperwten

HUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.

6 dagen geleden
Lareb signaleert bijwerkingen na vaccinatie tegen rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.

1 week geleden
Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 week geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

1 week geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

2 weken geleden