Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland krijgt er 34 AED's bij, verwijzing naar rugnummer Nouri

Nederland krijgt er 34 AED's bij, verwijzing naar rugnummer Nouri

AMSTERDAM (ANP) - Nederland krijgt er 34 Automatische Externe Defibrillators (AED's) bij, apparaten die het hartritme kunnen herstellen bij een hartstilstand. Ze worden geplaatst op initiatief van de Nouri Foundation, in samenwerking met de Hartstichting. Het aantal verwijst naar het rugnummer van de veelbelovende jonge Ajaxspeler Abdelhak ‘Appie’ Nouri, die in 2017 werd getroffen door een hartstilstand en blijvende hersenschade opliep.

De Nouri Foundation, door de familie van de Ajacied opgericht, wil de apparaten ophangen "op bijvoorbeeld sportpleintjes in wijken die een positieve impuls kunnen gebruiken". De Hartstichting helpt daarbij, door te bepalen welke locaties in aanmerking komen om de AED's evenwichtig over het land te verspreiden.

"Het moet een Nouri-AED worden, opgedragen aan de wijk en waar iedereen bij betrokken is’’, zegt de broer van Abdelhak, Abderrahim Nouri. "Als Abdelhak op een pleintje speelde, zorgde hij ervoor dat iedereen, ongeacht beperkingen, mee kon doen. Hij creëerde een veilige omgeving om samen te kunnen sporten en spelen. Bij een veilige omgeving horen ook AED’s, want een AED kan levens redden. Kijk maar naar Christian Eriksen." Eriksen is de Deense voetballer die tijdens een wedstrijd op het EK 2020, in 2021 gespeeld wegens corona, een hartstilstand kreeg en gereanimeerd moest worden op het veld.

De Nouri Foundation en Hartstichting willen wijken helpen verder in actie te komen bij een hartstilstand. "Buurtcoaches, burgers en betaald voetbalorganisaties (BVO’s) krijgen hierin een belangrijke rol. Buurtcoaches worden door de Hartstichting getraind om te kunnen reanimeren. Zij kunnen deze kennis vervolgens verder brengen in de wijk. Want nu is niet altijd bekend wat je moet doen bij een hartstilstand", aldus de stichting.

Meer uit Gezond

Provincie benadrukt belang gezondheid bij verduurzaming Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland benadrukt dat de verduurzaming van Tata Steel "hand in hand" moet gaan met een gezondere leefomgeving. Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond wordt door het provinciebestuur dan ook gezien als ondersteuning van het standpunt dat gezondheid belangrijk is bij de toekomstige ontwikkelingen van de staalfabriek in IJmuiden.

23 uur geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

23 uur geleden
Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

1 dag geleden
Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

1 dag geleden
Expertgroep: gezondheid omwonenden Tata mogelijk extra belast

DEN HAAG (ANP) - De gezondheid van omwonenden van Tata Steel staat komende jaren mogelijk extra onder druk. De Expertgroep Gezondheid IJmond signaleert dat woensdag in een eerste advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De gezondheid van omwonenden moet daarom centraal staan als de overheid geld stopt in de verduurzaming van Tata Steel.

1 dag geleden
Minister Dijkstra roept producenten antibiotica op zich te melden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) roept Nederlandse producenten van antibiotica op zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er is een groot tekort aan antibiotica voor met name baby's en kinderen en snelle toelating van nieuwe antibiotica kan de nood verlichten, zei Dijkstra in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

5 dagen geleden