Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland kan miljoenenbonus topman AF-KLM niet tegenhouden

Nederland kan miljoenenbonus topman AF-KLM niet tegenhouden

PARIJS (ANP) - De Nederlandse regering is er opnieuw niet in geslaagd een bonus ter waarde van 2 miljoen euro voor topman Ben Smith van Air France-KLM tegen te houden. Op de aandeelhoudersvergadering stemde een meerderheid in met het beloningsbeleid van het luchtvaartconcern. Daaronder valt ook de door demissionair minister Wopke Hoekstra gehekelde aandelenbonus. Vorig jaar haalde verzet uit Den Haag ook al niets uit.

De in Nederland omstreden bonus is een langetermijnbeloning. Smith ontvangt het aandelenpakket pas in 2023 als Air France-KLM bepaalde financiële, duurzame en andere doelen heeft gehaald. Smith verlaagde zijn vaste salaris vanaf maart 2020 wel met 25 procent tot 744.000 euro wegens de coronacrisis en zag af van zijn jaarbonus.

Minister van Financiën Hoekstra meldde eerder deze maand iedere vorm van bonussen voor de top van het bedrijf af te wijzen. Wegens de coronacrisis ontving Air France-KLM miljarden aan overheidssteun, verloren veel werknemers hun baan en moesten andere medewerkers salaris inleveren. Een variabele beloning voor Smith is volgens het kabinet daarom ongepast.

Bonus nog niet zeker

In totaal stemde een minderheid van net geen 23 procent van de aandeelhouders op de vergadering tegen het beloningsbeleid voor 2020. De Nederlandse staat, met een belang van 9,3 procent in Air France-KLM, stemde ook tegen de beloningsvoorstellen voor 2021. Daarin maakt Smith weer kans op de toewijzing van 2 miljoen euro aan aandelen.

Het is overigens lang niet zeker dat Smith zijn aandelenbonus voor 2020 uiteindelijk krijgt. De daarvoor opgestelde doelstellingen blijven door de coronacrisis mogelijk buiten bereik. Bovendien worden de aandelen pas uitgekeerd als Air France-KLM minstens driekwart van de onlangs toezegde kapitaalsteun heeft terugbetaald, zoals de Europese Commissie eist.

Miljardenverlies

Air France-KLM leed door het instorten van de internationale luchtvaart een miljardenverlies in 2020. Het bedrijf kreeg van de Nederlandse en Franse overheid vorig jaar 10,4 miljard euro aan leningen en kredietgaranties om een bankroet af te wenden. Dit jaar zegde Parijs nog eens 4 miljard euro aan steun toe, waaronder de aankoop van 1 miljard euro aan nieuwe aandelen van het luchtvaartbedrijf.

Financieel topman Frédéric Gagey waarschuwde dat dit nog niet genoeg is voor een gezonde balans. De luchtvaartgroep heeft nog altijd een negatief eigen vermogen, dus zijn nieuwe kapitaalinjecties nodig. Air France-KLM vroeg aandeelhouders daarom met succes toestemming om tot maximaal 2,6 miljard euro aan kapitaal op te halen via eventuele nieuwe aandelenuitgiften, wat hoger is dan een eerder plafond.

Meer uit Financieel

Zeeman verkoopt minder kleding door logistieke problemen

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Budgetkledingwinkelketen Zeeman heeft vorig jaar minder kleding en andere artikelen verkocht, mede door logistieke problemen. Daardoor lukte het ook niet om winst in de boeken te schrijven, heeft de onderneming naar buiten gebracht in zijn maatschappelijk jaarverslag.

5 minuten geleden
Topvrouw Linda Yaccarino van X kondigt vertrek aan

SAN FRANCISCO (ANP) - Topvrouw Linda Yaccarino van socialemediabedrijf X heeft haar vertrek aangekondigd. "Na twee ongelooflijke jaren heb ik besloten om af te treden", liet ze weten in een post op het platform, zonder een reden te geven voor haar stap.

16 minuten geleden
Nederland veerkrachtig maar kwetsbaar, constateert OESO

PARIJS (ANP) - Nederland is veerkrachtig gebleven tijdens recente economische schokken als de corona- en energiecrisis, maar blijft kwetsbaar. Dat constateert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een woensdag verschenen rapport. De denktank uit Parijs verwijst daarbij naar de wereldwijde economische omstandigheden, maar ook naar binnenlandse "uitdagingen", zoals de krappe arbeidsmarkt en het volle stroomnet.

1 uur geleden
Nvidia als eerste beursbedrijf meer dan 4 biljoen dollar waard

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft woensdag als eerste bedrijf ooit een beurswaarde van meer dan 4 biljoen dollar bereikt. Dat is 4000 miljard dollar. De aandelen van de onderneming zijn de laatste tijd flink in waarde gestegen door de verdere opmars van kunstmatige intelligentie (AI), waarvan Nvidia sterk profiteert.

1 uur geleden
Wall Street hoger in afwachting van handelsaankondigingen Trump

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag met kleine winsten aan de handel begonnen, terwijl beleggers wachtten op meer nieuws over het handelsbeleid van president Donald Trump. Dat wijst erop dat de financiële markten zich niet van de wijs laten brengen door alle handelsonrust van de afgelopen dagen.

1 uur geleden
Eurocommissaris kan handelsdeal met VS nog altijd niet garanderen

STRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) hoopt dat er binnen enkele dagen een handelsakkoord op hoofdlijnen kan worden gesloten tussen de EU en de VS, zei hij woensdag in het Europees Parlement. Toch kon hij niet garanderen dat er een deal komt, al blijft dat de inzet van de Europese Commissie, benadrukte de Eurocommissaris.

1 uur geleden
Bevoorrading supermarkten AH weer op peil, ondanks staking

ZAANDAM (ANP) - De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam en Den Haag is weer zo goed als op peil. Dat laat een woordvoerster van de supermarktketen weten. In de distributiecentra van de supermarktketen wordt sinds eind vorige maand gestaakt door uitzendkrachten.

2 uur geleden