
Nederland kan korting op EU-afdracht behouden
BRUSSEL (ANP) - De jaarlijkse korting die de nettobetalers Nederland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Duitsland krijgen op hun afdracht aan de EU kan voorlopig behouden blijven. Gezien de economische impact van de coronacrisis zou afschaffing leiden tot "onevenredige verhogingen" van de bijdragen van deze landen, schrijft de Europese Commissie over de EU-meerjarenbegroting (MFK) voor 2021 tot en met 2027.
Eerder was voorgesteld de kortingen de komende jaren af te bouwen, maar het dagelijks EU-bestuur zegt nu dat ze over een "veel langere periode" kunnen worden uitgefaseerd. In het geval van Nederland bedraagt de jaarlijkse korting ongeveer 1 miljard euro.
De Europese Commissie stelt een meerjarenbegroting voor met een plafond van 1100 miljard euro, zo’n 140 miljard meer dan het huidige MFK (2014-2020). Daarnaast wil ze een herstelfonds van 750 miljard euro optuigen, waarvan twee derde via giften zou worden verdeeld.
Om lidstaten niet extra te laten bijdragen aan de EU-begroting wil de commissie meer eigen inkomsten, onder meer door een heffing op de omzet van grote internationale bedrijven die enorm profiteren van de interne markt. Dat zou jaarlijks 10 miljard euro kunnen opleveren.
Daarnaast worden een CO2-taks voor vervuilende producten (5 tot 14 miljard) en een belasting op niet-gerecyclede plastic verpakkingen als opties voorgesteld. Verder zou extra geld van geveilde CO2-rechten direct naar de EU-kas kunnen vloeien, als ook de zee- en luchtvaart gaan bijdragen aan dit ETS-systeem. Dat kan 10 miljard in de EU-kas brengen.
Voor grote internetbedrijven met een mondiale omzet van meer dan 750 miljoen euro zou er een 'digitaks’ kunnen komen, die de EU-begroting jaarlijks met 1,3 miljard zou spekken. Deze eigen middelen kunnen helpen om de leningen en rente van het herstelfonds te financieren. Als die er in 2024 daadwerkelijk zijn, dan kunnen de bijdragen van de lidstaten aan de EU afnemen vergeleken met dit jaar, aldus de commissie.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
8 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
11 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
12 uur geledenFLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.
13 uur geleden