
Nederland kan import Russisch gas niet staken door contract
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse regering kan de belofte om een einde te maken aan de invoer van gas uit Rusland niet waarmaken. Een langetermijncontract voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) tussen het Franse energieconcern TotalEnergies en een Russische leverancier vormt een obstakel om de import van de brandstof volledig te staken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
Nederland stopte vorig jaar met het ondertekenen van nieuwe contracten voor lng uit Rusland en werkt aan het afbouwen van de oude leveringscontracten. De overheid kan echter niet volledig stoppen met de import van Russische lng, omdat ze wettelijk gezien geen einde kan maken aan overeenkomsten die particuliere bedrijven hebben gesloten.
Onder het contract dat in 2018 inging, verscheept TotalEnergies Russisch gas van Yamal LNG, de exploitant van het gasveld in het noordwesten van Siberië. Een deel van die lading gaat naar Nederland. De deal is goed voor ongeveer 10 procent van de Nederlandse import van lng. Volgens scheepvaartgegevens van Bloomberg ontvangt Nederland doorgaans een lading per maand uit Rusland. Woordvoerders van TotalEnergies en het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat wilden geen commentaar geven tegenover Bloomberg.
Energieafhankelijkheid
Yamal LNG wordt grotendeels gecontroleerd door het Russische Novatek PJSC, waarbij TotalEnergies en China National Petroleum een minderheidsbelang hebben. Topman Patrick Pouyanné van TotalEnergies verklaarde in september vorig jaar dat het bedrijf lng uit Rusland blijft verschepen zolang er geen sancties tegen zijn. Het contract van het Franse bedrijf met Yamal LNG loopt tot 2032.
Deze lastige situatie benadrukt hoe moeilijk het voor Europa is om zijn energieafhankelijkheid van Moskou volledig af te bouwen sinds de oorlog in Oekraïne. De regio heeft enorme vooruitgang geboekt bij het vinden van alternatieven voor gas uit Rusland, maar het land blijft een van de grootste leveranciers van lng voor Europa door contractuele verplichtingen van particuliere bedrijven.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
9 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
9 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
10 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
11 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
11 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
12 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
14 uur geleden