Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland is tegen een groen label voor gas

Nederland is tegen een groen label voor gas

BRUSSEL (ANP) - Investeringen in gas zouden niet als groen gelabeld mogen worden. Dat vindt althans Nederland dat in Brussel samen optrekt met Zweden, Denemarken en Oostenrijk in deze kwestie. Die speelt op het moment dat de Europese Commissie de laatste hand legt aan regels die duidelijkheid moeten verschaffen over welke energiebron nu wel en welke niet een duurzaam label moet krijgen.

Eind vorig jaar stelde de Europese Commissie plannen op om gas- en kernenergie als groene investeringen te bestempelen. De kwestie heeft de 27 landen van het blok verdeeld omdat ze het niet eens zijn over de manier waarop de energiebronnen bijdragen tot de omschakeling van Europa op schonere energie.

"Het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor het opnemen van fossiel gas in de classificatie moet leiden tot een heroverweging van het voorstel," schrijven klimaatminister Jetten en zijn Oostenrijkse, Deense en Zweedse collega aan de commissie. Investeringen in gas zouden niet als groen mogen worden bestempeld tenzij ze minder dan 100 gram kooldioxide per kilowattuur uitstoten, aldus de landen. Dat komt overeen met de aanbevelingen die adviseurs van de EU vorige week deden over de regels, maar is veel lager dan de grens van 270 gram in het ontwerpplan van de Commissie.

Grote meningsverschillen

De landen wachten op het definitieve voorstel van Brussel, dat naar verwachting woensdag wordt gepubliceerd. Daarna kan een meerderheid van het Europees Parlement of een supermeerderheid van de EU-lidstaten, twintig van de 27 landen, de regels nog blokkeren. De brief van de vier landen maakt de onenigheid rond de "classificatie voor duurzame financiering" van de EU nog zichtbaarder. De gas- en nucleaire regels hebben meer dan een jaar vertraging opgelopen door de grote meningsverschillen.

Sommige landen, waaronder Polen en Tsjechië, beschouwen gas en kernenergie als cruciaal om landen af te helpen van de meest vervuilende fossiele brandstof, steenkool. Bij tegenstanders zijn er zorgen over de veilige verwijdering van kernafval. Ook zeggen ze dat het niet geloofwaardig zou zijn om gas, een fossiele brandstof, als groen te bestempelen.

Gas is twee keer minder vervuilend dan steenkool als het gaat om de uitstoot van CO2 bij verbranding, weten kenners. Maar gasverbranding gaat ook gepaard met de uitstoot van methaan, een krachtig broeikasgas.

Meer uit Financieel

President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

1 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

2 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

3 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

3 uur geleden
The Body Shop blijft open in Duitsland ondanks problemen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De winkels van The Body Shop in Duitsland blijven voorlopig open ondanks dat het bedrijf in onder meer dat land kampt met financiële problemen, meldt bewindvoerder Biner Bähr. Volgens hem wordt nu gezocht naar een koper die alle winkels wil overnemen. Hij hoopt dat dit tegen eind april geregeld is.

4 uur geleden
Protest tegen uitbreiding Duitse Tesla-fabriek gaat langer door

BERLIJN (ANP/DPA) - Actievoerders tegen de geplande uitbreiding van de fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn zijn van plan langer door te gaan met hun protest. De demonstranten hebben sinds woensdagavond een bos naast de autofabriek in Grünheide bezet en zeggen nu daar nog een week te blijven. Ze zijn het er niet mee eens dat bomen gekapt moeten worden voor de uitbreiding.

4 uur geleden
Werknemers geneesmiddelenfabrikant staken volgende week, zegt FNV

HAARLEM (ANP) - Werknemers van geneesmiddelenfabrikant Teva leggen volgende week het werk neer als het bedrijf uit Haarlem niet met een veel beter loonvoorstel komt, meldt FNV-bestuurder Agostino Di Giacomo Russo. Medewerkers zijn niet tevreden over het iets verbeterde loonbod van het Haarlemse bedrijf deze week voor een nieuwe cao, die voor zo'n 350 werknemers gaat gelden.

5 uur geleden