Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland is tegen een groen label voor gas

Nederland is tegen een groen label voor gas

BRUSSEL (ANP) - Investeringen in gas zouden niet als groen gelabeld mogen worden. Dat vindt althans Nederland dat in Brussel samen optrekt met Zweden, Denemarken en Oostenrijk in deze kwestie. Die speelt op het moment dat de Europese Commissie de laatste hand legt aan regels die duidelijkheid moeten verschaffen over welke energiebron nu wel en welke niet een duurzaam label moet krijgen.

Eind vorig jaar stelde de Europese Commissie plannen op om gas- en kernenergie als groene investeringen te bestempelen. De kwestie heeft de 27 landen van het blok verdeeld omdat ze het niet eens zijn over de manier waarop de energiebronnen bijdragen tot de omschakeling van Europa op schonere energie.

"Het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor het opnemen van fossiel gas in de classificatie moet leiden tot een heroverweging van het voorstel," schrijven klimaatminister Jetten en zijn Oostenrijkse, Deense en Zweedse collega aan de commissie. Investeringen in gas zouden niet als groen mogen worden bestempeld tenzij ze minder dan 100 gram kooldioxide per kilowattuur uitstoten, aldus de landen. Dat komt overeen met de aanbevelingen die adviseurs van de EU vorige week deden over de regels, maar is veel lager dan de grens van 270 gram in het ontwerpplan van de Commissie.

Grote meningsverschillen

De landen wachten op het definitieve voorstel van Brussel, dat naar verwachting woensdag wordt gepubliceerd. Daarna kan een meerderheid van het Europees Parlement of een supermeerderheid van de EU-lidstaten, twintig van de 27 landen, de regels nog blokkeren. De brief van de vier landen maakt de onenigheid rond de "classificatie voor duurzame financiering" van de EU nog zichtbaarder. De gas- en nucleaire regels hebben meer dan een jaar vertraging opgelopen door de grote meningsverschillen.

Sommige landen, waaronder Polen en Tsjechië, beschouwen gas en kernenergie als cruciaal om landen af te helpen van de meest vervuilende fossiele brandstof, steenkool. Bij tegenstanders zijn er zorgen over de veilige verwijdering van kernafval. Ook zeggen ze dat het niet geloofwaardig zou zijn om gas, een fossiele brandstof, als groen te bestempelen.

Gas is twee keer minder vervuilend dan steenkool als het gaat om de uitstoot van CO2 bij verbranding, weten kenners. Maar gasverbranding gaat ook gepaard met de uitstoot van methaan, een krachtig broeikasgas.

Meer uit Financieel

Statiegeld op 2,5 miljard blikjes per jaar: 'gigantische operatie'

UTRECHT (ANP) - De invoering van statiegeld op blikjes is een "gigantische operatie" op logistiek gebied. Dat zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor recycling van alle verpakkingen zoals glas en papier maar ook voor statiegeld. Per 1 april zit er 15 eurocent statiegeld op blik. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen.

13 minuten geleden
Nederlanders kochten afgelopen jaar vaker biologische producten

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders kochten afgelopen jaar meer en vaker biologische producten. En ook inflatie zorgde ervoor dat de omzet in biologisch voedsel afgelopen jaar met 25 procent steeg, komt naar voren uit onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK.

21 minuten geleden
Voorzitter Saudische bank vertrekt na debacle rond Credit Suisse

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Ammar al-Khudairy, de voorzitter van Saudi National Bank (SNB), heeft ontslag genomen. Volgens de Saudische bank, die grootaandeelhouder was van Credit Suisse, treedt de voorzitter om "persoonlijke redenen" af. Het vertrek van de voorzitter volgt ruim een week nadat hij met zijn opmerkingen over de noodlijdende Zwitserse bank een koersval van het aandeel veroorzaakte.

1 uur geleden
Bonden beslissen maandagmiddag over nieuwe acties streekvervoer

DEN HAAG (ANP) - De vakbonden FNV en CNV hakken maandagmiddag de knoop door of er opnieuw gestaakt gaat worden in het streekvervoer. "We zijn nog met alle partijen in gesprek, het kan nog alle kanten op", zegt een woordvoerder van FNV. "Straks maken wij de balans op", voegt een woordvoerder van CNV daar aan toe.

2 uur geleden
Banken herstellen op groen Damrak, Pharming maakt koerssprong

AMSTERDAM (ANP) - De banken en verzekeraars toonden maandag herstel op de Amsterdamse beurs. Vrijdag laaiden de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector nog op door een forse koersval van Deutsche Bank. Eerder zorgden het omvallen van twee regionale Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse al voor onrust in de sector.

2 uur geleden
Modemerk Scotch & Soda maakt doorstart na overname

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakt een doorstart. Het failliet gegane bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die diverse modemerken bezit zoals sportmerk Hurley. Volgens curator Jasper Berkenbosch behoudt "een vrij grote groep werknemers" hun baan. Scotch & Soda zal door de overname in "geselecteerde markten" actief blijven, waaronder Nederland.

2 uur geleden
Topman Maersk: nog geen 'roaring twenties' in China

BEIJING (ANP) - China's economische herstel is zwakker dan verwacht. Daarvoor waarschuwt de topman van de Deense containerrederij A.P. Møller-Maersk. Volgens de baas van de grote vrachtvervoerder zijn consumenten in het Aziatische land nog erg voorzichtig ondanks dat ook China inmiddels is afgestapt van hele strenge coronamaatregelen.

3 uur geleden