Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland in het donker voor Earth Hour

Nederland in het donker voor Earth Hour

ZEIST (ANP) - Door heel Nederland zijn zaterdagavond om 20.30 uur een uur lang de lichten uitgegaan voor Earth Hour, een internationaal evenement om de aandacht te richten op klimaatverandering.

De lichten gingen uit van onder meer de Martinitoren in Groningen en de Erasmusbrug in Rotterdam, de Grote Kerk in Breda en de Amsterdamse Poort in Haarlem. Ook huishoudens en tientallen gemeentehuizen deden mee aan de actie, zo is te zien op sociale media.

In Rotterdam organiseerde het Wereld Natuur Fonds een "switch off-moment" bij het Depot Boijmans Van Beuningen. Pianist Ruben Hein begeleidde dat moment muzikaal. "Earth Hour is belangrijk omdat het mensen bewust maakt dat we zuiniger om moeten gaan met wat we hebben", zegt hij.

190 landen

Astronaut André Kuipers is ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds. "De aarde is kwetsbaar, laten we zuinig zijn op onze planeet en de natuur", is zijn boodschap. "Ik draag ook mijn steentje bij en zet natuurlijk tijdens Earth Hour het licht een uur uit. Zondag ga ik een frisse neus halen op het strand om daar zwerfvuil op te rapen."

Ook elders in de wereld werd en wordt Earth Hour gevierd, zoals bij de Eiffeltoren in Parijs, de Burj Khalifa in Dubai en de piramides in Egypte. Het evenement vond voor het eerst plaats in 2007 in Sydney in Australië, waar Earth Hour georganiseerd wordt door het Australische Wereld Natuur Fonds. Inmiddels wordt volgens de organisatie in 190 landen meegedaan aan de actie.

Meer uit Binnenland

Nu al kans op tekenbeet door hoge temperaturen

WAGENINGEN (ANP) - Door de relatief hoge temperaturen van de afgelopen februarimaand, is de teek al uit winterrust gekomen. Op de website Tekenradar.nl zijn al tientallen meldingen van tekenbeten binnengekomen. Ook zijn er al meldingen van de ziekte van Lyme, die door besmette teken wordt overgebracht. Normaal is het bloedzuigertje in februari nog niet actief.

5 minuten geleden
Sla gegevens niet zomaar op in VS, waarschuwt Van Huffelen

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven en overheden moeten goed nadenken over de risico's voordat ze hun gegevens opslaan op een harde schijf van een Amerikaans bedrijf, waarschuwt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering). Ze reageert daarmee op een kritisch rapport van het Instituut Clingendael, in opdracht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De onderzoekers maken zich zorgen over wetten die Amerikaanse bedrijven verplichten om gegevens over te dragen aan hun overheid als hierom wordt gevraagd, ook als die in een ander land zijn opgeslagen.

21 minuten geleden
Van Gennip vindt zwangerschapsdiscriminatie bij WNL onbegrijpelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is "onbegrijpelijk" dat de strijd tegen zwangerschapsdiscriminatie nog steeds nodig is in Nederland, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar aanleiding van berichtgeving over omroep WNL. In een veelbesproken artikel in het AD beschuldigden bekende presentatoren en andere (oud-)medewerkers hoofdredacteur Bert Huisjes deze week van manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie.

1 uur geleden
OM Amsterdam weet niets van verblijf in cel van Promes in Dubai

AMSTERDAM (ANP) - Bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam is niets bekend over een verblijf in de cel in Dubai van voetballer Quincy Promes. Dat laat een woordvoerder van het OM vrijdag desgevraagd weten. Volgens het OM was er al eerder sprake van soortgelijke geruchten, maar ook toen kon niet worden vastgesteld dat Promes in Dubai zou worden vastgehouden.

1 uur geleden
Aanhouding Promes leidt tot ophef in Russische sportwereld

MOSKOU (ANP) - De aanhouding van de veroordeelde voetballer Quincy Promes in Dubai veroorzaakt ophef in de Russische sportwereld. Russische media berichtten dat de aanvaller van Spartak Moskou donderdag op het vliegveld werd tegengehouden, toen hij met zijn teamgenoten aan boord wilde gaan van een vlucht naar Sint-Petersburg.

1 uur geleden
CBS: meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar terug

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar eerder. Ook het aantal mensen dat vorig jaar aangaf slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit (geweld, diefstal, inbraak, vernielingen) is voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.

1 uur geleden
Schip dat vastzat onder Rotterdamse brug weer los

ROTTERDAM (ANP) - De schade aan de Willemsbrug in Rotterdam valt mee nadat vrijdagochtend een containerschip tegen de brug aanvoer en vast kwam te zitten. Niemand raakte gewond, meldt de veiligheidsregio.

1 uur geleden