Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland houdt hoogste kredietbeoordeling bij Fitch

Nederland houdt hoogste kredietbeoordeling bij Fitch

NEW YORK (ANP) - Nederland heeft van kredietbeoordelaar Fitch opnieuw de rating AAA meegekregen. Die hoogste rating geeft aan dat het bijzonder veilig is om geld aan de Nederlandse staat te lenen en zorgt ervoor dat de rente op staatsleningen zeer laag en zelfs negatief blijft. De prognose voor de komende tijd is volgens Fitch ook stabiel. Een snelle aanpassing van het kredietoordeel ligt dus niet in de lijn der verwachting.

Fitch wijst onder meer op de open economie van Nederland die bovendien flexibel is en veel waarde toevoegt. Ook wordt ons land volgens het ratingbureau effectief geleid. Door de extra uitgaven om de economie door de coronacrisis te helpen is de schuldenpositie wel toegenomen, maar Nederland heeft een geschiedenis van solide financieel beleid en er zijn al plannen om vanaf 2022 de staatsschuld weer in het gareel te brengen, schrijft Fitch.

De Nederlandse economie kromp in 2020 met 3,7 procent, wat relatief beperkt is in vergelijking met de afname van 6,6 procent in de eurozone en 4,9 procent in Duitsland. Fitch meent dat dit grotendeels te danken is aan de flexibiliteit van de Nederlandse economie en de effectiviteit van de maatregelen die de regering heeft genomen.

Economische groei

De kredietbeoordelaar verwacht een economische groei van 3,3 procent dit jaar en 3,4 procent in 2022. Door de huidige coronasituatie komt het merendeel van die groei pas in de tweede jaarhelft tot uiting. Eind dit jaar zou de economie weer op het niveau van voor de pandemie moeten zijn. Wel kan de werkloosheid wat oplopen als later dit jaar steunmaatregelen als de NOW-regeling wegvallen.

Wel geeft de politieke situatie wat onzekerheid. Fitch sluit niet uit dat er door de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen een langdurige formatie nodig is. Desondanks zou dat een goed beheer van de pandemie en de economie niet moeten hinderen. De kredietbeoordelaar verwacht dat ook een volgende regering op middellange termijn de tekorten en staatsschuld beperkt wil houden.

Meer uit Financieel

Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

28 minuten geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

8 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

11 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

12 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden