
Nederland houdt hoogste kredietbeoordeling bij Fitch
NEW YORK (ANP) - Nederland heeft van kredietbeoordelaar Fitch opnieuw de rating AAA meegekregen. Die hoogste rating geeft aan dat het bijzonder veilig is om geld aan de Nederlandse staat te lenen en zorgt ervoor dat de rente op staatsleningen zeer laag en zelfs negatief blijft. De prognose voor de komende tijd is volgens Fitch ook stabiel. Een snelle aanpassing van het kredietoordeel ligt dus niet in de lijn der verwachting.
Fitch wijst onder meer op de open economie van Nederland die bovendien flexibel is en veel waarde toevoegt. Ook wordt ons land volgens het ratingbureau effectief geleid. Door de extra uitgaven om de economie door de coronacrisis te helpen is de schuldenpositie wel toegenomen, maar Nederland heeft een geschiedenis van solide financieel beleid en er zijn al plannen om vanaf 2022 de staatsschuld weer in het gareel te brengen, schrijft Fitch.
De Nederlandse economie kromp in 2020 met 3,7 procent, wat relatief beperkt is in vergelijking met de afname van 6,6 procent in de eurozone en 4,9 procent in Duitsland. Fitch meent dat dit grotendeels te danken is aan de flexibiliteit van de Nederlandse economie en de effectiviteit van de maatregelen die de regering heeft genomen.
Economische groei
De kredietbeoordelaar verwacht een economische groei van 3,3 procent dit jaar en 3,4 procent in 2022. Door de huidige coronasituatie komt het merendeel van die groei pas in de tweede jaarhelft tot uiting. Eind dit jaar zou de economie weer op het niveau van voor de pandemie moeten zijn. Wel kan de werkloosheid wat oplopen als later dit jaar steunmaatregelen als de NOW-regeling wegvallen.
Wel geeft de politieke situatie wat onzekerheid. Fitch sluit niet uit dat er door de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen een langdurige formatie nodig is. Desondanks zou dat een goed beheer van de pandemie en de economie niet moeten hinderen. De kredietbeoordelaar verwacht dat ook een volgende regering op middellange termijn de tekorten en staatsschuld beperkt wil houden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
2 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
8 uur geleden