Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland heeft relatief de meeste zonnepanelen van heel Europa

Nederland heeft relatief de meeste zonnepanelen van heel Europa

BRUSSEL (ANP) - In Nederland zijn de afgelopen jaren zo veel zonnepanelen geïnstalleerd, dat ons land afgezet tegen het aantal inwoners nu koploper is van Europa. Wereldwijd staat Nederland op de tweede plaats, achter Australië, zo blijkt uit een rapport van SolarPower Europe. De Europese brancheorganisatie becijfert dat het geïnstalleerd vermogen in Nederland 825 watt per inwoner bedraagt. Dat is relatief gezien meer dan Duitsland, waar volgens het rapport 714 watt per inwoner is geïnstalleerd.

Na Duitsland volgen Japan, België, Malta en Luxemburg. De top 10 wordt compleet gemaakt door Denemarken, Zuid-Korea en Zwitserland. Australië gaat voorop met een geïnstalleerd vermogen van 1049 watt per inwoner (ruim 1 kilowatt). In absolute zin is veruit de meeste capaciteit te vinden in China. Daar ligt 33 procent van het wereldwijde totaal. Op een flinke afstand volgen de Verenigde Staten met 13 procent, Japan met 8 procent, Duitsland en India met ieder 6 procent van de wereldwijde capaciteit.

Jarenlang lag Nederland achter met het opwekken van duurzame energie, maar de afgelopen jaren is het tempo flink opgevoerd. Ook wereldwijd gaat het steeds harder: volgens het rapport is de capaciteit voor zonne-energie in drie jaar tijd verdubbeld. In april van dit jaar is de grens van een terawatt gepasseerd, becijfert SolarPower Europe. De organisatie verwacht in de komende drie jaar een verdere versnelling, tot 2,3 terawatt in 2025.

Ter vergelijking: in 2002 was wereldwijd voor 2 gigawatt aan zonne-installaties geïnstalleerd. De capaciteit van nu is daarmee vijfhonderd keer zo hoog als twintig jaar geleden. "Met een verwachte installatie van 228 gigawatt aan zonne-installaties staat de toegevoegde capaciteit in 2022 gelijk aan de totale capaciteit die er in 2015 was."

De brancheorganisatie gaat ook in op de invloed van de "zeer trieste ontwikkelingen in Oekraïne". De Russische inval daar heeft tegelijkertijd "het geostrategische belang van zonne-energie" aangetoond, aldus SolarPower Europe.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

2 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

3 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

4 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

4 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

6 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

8 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

9 uur geleden