
Nederland heeft nog geen euro gekregen uit coronaherstelfonds
LUXEMBURG (ANP) - Nederland heeft nog geen euro ontvangen uit het Europees coronaherstelfonds, waarin ruim 700 miljard euro zit voor alle 27 lidstaten van de Europese Unie. Dat komt doordat Nederland pas in mei dit jaar een eerste aanvraag van 1,3 miljard euro heeft ingediend, zegt een woordvoerder van de Europese Rekenkamer. Het kabinet heeft ook toen pas zijn handtekening gezet onder de speciale regeling, zegt hij. De regeling is in 2021 van kracht geworden.
Met het geld uit het fonds (RRF) kunnen alle lidstaten van de Europese Unie investeren in projecten, om de economische gevolgen van de coronapandemie te boven te komen. Het gaat bijvoorbeeld om investeringen in digitalisering en groene transitie.
De Europese Commissie moet die eerste aanvraag van Nederland nog beoordelen. Nederland wil die eerste 1,3 miljard besteden aan investeringen in zorg, onderwijs, de bouw van betaalbare woningen en digitalisering. Voor Nederland is ruim 5,4 miljard beschikbaar.
Achterhoede
Nederland is niet de enige die achterloopt, maar bevindt zich wel ver in de achterhoede. De honderden miljarden euro's die via het Europees coronaherstelfonds in 2021 beschikbaar zijn gesteld, zijn bij lange na nog niet uitgegeven door de EU-lidstaten, blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Europese Rekenkamer.
Eind vorig jaar had nog geen derde van de EU-landen het voor hen beschikbare budget uit het fonds aangevraagd. Van het geld dat tot nu toe vanuit Brussel naar de lidstaten is overgemaakt, is daarnaast ongeveer slechts de helft bij 'eindontvangers' terechtgekomen, waaronder particuliere bedrijven en scholen.
Europese Rekenkamer
De Europese Rekenkamer waarschuwt voor het risico dat de aanvragen voor Europees geld uit het herstelfonds nog verder worden vertraagd en dat projecten niet op tijd worden afgerond. De lidstaten kunnen daardoor "niet van de verwachte economische en sociale voordelen genieten", zegt de Rekenkamer. Het budget blijft tot augustus 2026 beschikbaar.
"RRF-geld moet op tijd worden ingezet zodat de maatregelen zonder problemen voor het einde van de faciliteit kunnen worden uitgevoerd. Het risico op inefficiënte of onregelmatige uitgaven wordt hiermee ook kleiner", zegt Ivana Maletić, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor de controle.
Eenmaal uitgekeerd geld kan niet worden teruggevorderd.
Meer uit Binnenland
OSS (ANP) - Door een verkeersongeluk in het Noord-Brabantse Oss is zaterdagavond rond 23.00 uur een persoon om het leven gekomen. Bij het ongeval op de Joannes Zwijsenlaan waren een auto en een fatbike betrokken, meldt de politie.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - KPN kampte zaterdagavond enkele uren met een storing op het mobiele netwerk. "We zijn druk bezig met het oplossen ervan en hopen snel verbetering te brengen", meldde de telefoonprovider rond 20.20 uur op X. Ruim twee uur later berichtte het bedrijf op hetzelfde platform dat de storing was verholpen.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - KPN kampt zaterdagavond met een storing op het mobiele netwerk. "We zijn druk bezig met het oplossen ervan en hopen snel verbetering te brengen", meldt de telefoonprovider.
3 uur geledenZOETERMEER (ANP) - In Zoetermeer zijn zaterdag drie mensen gewond geraakt door een explosief dat afging. Een van hen is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft een verdachte aangehouden.
5 uur geledenVELSEN (ANP) - De politie is onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart naar de ernstige ongeregeldheden in het stadion van Telstar, na de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Na afloop van de door Telstar gewonnen wedstrijd kwam het vrijdagavond op het veld tot vechtpartijen tussen fans van de clubs.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in een woning aan de Nieuwlandhof in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagmiddag een vrouw gewond geraakt. Een politiewoordvoerster zegt dat de vrouw met een schotwond is gevonden in de portiek van de woning. Ze zou zijn beschoten in de woning.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vele duizenden mensen deden zaterdag mee aan een protestmars door Amsterdam. Deze werd georganiseerd omdat de demonstranten het niet eens zijn met het kabinet. De organisatie De Straat Op spreekt van 15.000 deelnemers die "zich verzetten tegen de verdeel-en-heerspolitiek van dit kabinet".
6 uur geleden