Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederland heeft geheime agenda om bestuur Curaçao over te nemen'

'Nederland heeft geheime agenda om bestuur Curaçao over te nemen'

WILLEMSTAD (ANP) - De regering van Curaçao gaat niet akkoord met de voorwaarden die Nederland heeft gesteld voor nieuwe coronaleningen. Dat heeft de regering dinsdag laten weten. Dat betekent dat er op vrijdag 10 juli geen akkoord hiervoor zal worden getekend. Curaçao gaat liever zelf op eigen kracht proberen de crisis op te vangen 'dan de eigen autonomie in te ruilen voor een zak geld', aldus minister-president Eugene Rhuggenaath. Ook stelde hij dat 'Nederland kennelijk een geheime agenda heeft om het bestuur van Curaçao, Aruba en Sint Maarten over te nemen'.

Nederland wil een entiteit, met drie door Den Haag aangestelde personen, in het leven roepen om vanuit Nederland de komende zeven jaar beslissingen over het financiële beleid van Curaçao , Aruba en Sint-Maarten te kunnen nemen, zo maakte de regering bekend. Minister van Gezondheid Suzy Camelia-Römer vergeleek die handelswijze van Nederland met de manier 'waarop de West-Indische Compagnie vroeger de Koloniën bestuurde'. Minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina noemde de voorwaarden 'moderne rekolonisatie’.

De bewindspersonen zijn boos dat ze vier dagen de tijd krijgen om een dik pakket met documenten goed te keuren en akkoord te gaan met nieuwe wetten, zonder dat ze met het parlement kunnen overleggen of dat de Raad van Advies advies kan geven over de wetten. Curaçao wil daarom met Nederland overleggen om te kijken of de voorstellen aangepast kunnen worden. Waar mogelijk willen ze de voorwaarden juridisch aanvechten.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 86 1 maand geleden
aan die corrupte eilanden moet je niet zomaar geld geven. ze moeten eerst orde op zaken stellen maar dat willen ze niet--afstoten want ze kosten meer dan ze opbrengen.
Prakties 1 maand geleden
Verkopen die hap. Heeft ons al miljoenen gekost.

Meer uit Binnenland

Binnen 72 uur eerste 2,2 miljoen euro binnen op Giro555

DEN HAAG (ANP) - De nationale actie voor de slachtoffers van de verwoestende explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet heeft binnen 72 uur de eerste 2,2 miljoen euro aan giften opgeleverd, blijkt uit een eerste tussenstand van Giro555.

2 minuten geleden
Deel coalitie wil actie van minister Blok tegen Wit-Rusland

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie roepen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op om de verkiezingen in Wit-Rusland niet te erkennen "indien de onregelmatigheden erg groot zijn". Ook moeten er sancties komen tegen het land, en moeten leiders van de veiligheidsdienst een inreisverbod voor de EU krijgen als het geweld tegen de demonstranten langer doorgaat, schrijven de partijen.

11 minuten geleden
Viruswaarheid doet mee met kort geding tegen mondkapjesplicht

AMSTERDAM (ANP) - Protestgroep Viruswaarheid heeft zich als eisende partij aangesloten bij het kort geding tegen de mondkapjesplicht in Amsterdam. Ook marktkooplui van de Albert Cuyp doen mee. Dat zegt jurist Jeroen Pols, die klager Ab Gietelink bijstaat. Gietelink, bewoner en cultureel ondernemer op de Wallen in Amsterdam, spande het kort geding tegen de gemeente maandag aan.

1 uur geleden
Waterbedrijven bezorgd over 'extreem grote drinkwateraanvraag'

VELSERBROEK/ZWOLLE (ANP) - Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de "extreem grote drinkwatervraag" in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder zoveel drinkwater gebruikt op hete dagen. Zij noemen als voornaamste reden dat heel veel Nederlanders op dit moment vanwege de coronacrisis thuis zijn of op vakantie in eigen land. "Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op", waarschuwen zij.

1 uur geleden
Toename overlastincidenten in vliegtuigen door coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Sinds het vliegverkeer weer op gang is gekomen, is het aantal meldingen over passagiers die zich misdragen in vliegtuigen flink toegenomen. Die misdragingen hangen vaak samen met de aan boord geldende coronamaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van een analyse.

2 uur geleden
Populaties trekkende zoetwatervissen met driekwart geslonken

GRONINGEN (ANP) - De populaties van trekkende zoetwatervissen zoals zalm, paling en houting zijn in de afgelopen vijftig jaar wereldwijd met 76 procent afgenomen. Dat staat in een internationaal onderzoeksrapport van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen.

3 uur geleden
Reddingswerkers keren maandagmiddag terug naar Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR keert maandagmiddag terug van de operatie in Beiroet, die woensdag begon. Het team verwacht aan het begin van de avond te landen op vliegbasis Eindhoven, laat een woordvoerder weten.

4 uur geleden