Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen. Dat was een jaar eerder nog 13 procent, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In EU-verband heeft Nederland vastgelegd dat in 2030 minimaal 27 procent van ons totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet komen.

Vooral de opwekking van duurzame energie uit zon en wind neemt snel toe. Zonne-energie groeide met 45 procent in een jaar tijd. Dat kwam vooral doordat het aantal zonnepanelen snel toenam, maar ook doordat het een zonnig jaar was. Windmolens leverden 14 procent meer stroom dan een jaar eerder.

Het gebruik van biomassa nam juist af met 15 procent. Biomassa bestaat bijvoorbeeld uit hout, snoeiafval, olie uit zaden of zuiveringsslib. Het geldt als hernieuwbaar, omdat door de aanplant van nieuwe bomen CO2 uit de lucht wordt gehaald, maar het gebruik ervan is omstreden. Biomassa verbranden levert luchtvervuiling op en de CO2-uitstoot die het veroorzaakt kan pas in de loop van vele jaren weer worden goedgemaakt met nieuwe bomen die het broeikasgas weer opnemen.

Subsidiestop biomassa

Dat het aandeel biomassa begint af te nemen, is niet verwonderlijk. Vanwege de nadelen heeft het kabinet enkele jaren geleden al besloten geen nieuwe subsidies meer te geven voor het verstoken van biomassa om elektriciteit op te wekken. Daar kwam vorig jaar een subsidiestop bij voor het opwekken van warmte met biomassa.

Het totale gebruik van hernieuwbare energie lag vorig jaar met 277 petajoule 6 procent hoger dan een jaar eerder. Het aandeel hernieuwbare energie nam verder relatief snel toe, doordat het totale energieverbruik daalde. Door de relatief zachte winter, en doordat veel mensen en bedrijven vanwege de hoge gasprijzen probeerden hun energiegebruik te matigen, lag het aardgasverbruik lager dan in eerdere jaren. De gasprijs steeg vorig jaar zeer sterk na de Russische inval in Oekraïne.

Aandeel warmtepompen

Met ongeveer 1850 petajoule lag het totale energieverbruik in Nederland in 2022 ruim 7 procent lager dan het jaar ervoor. Daarmee was het verbruik het laagste sinds 1990.

Ondanks de gestage afname van biomassa is die bron nog altijd goed voor 40 procent van al het hernieuwbare energieverbruik. De hoeveelheid warmte die aan de lucht of de bodem werd onttrokken door warmtepompen, steeg met een kwart. Inmiddels dragen warmtepompen 7 procent bij aan de totale hoeveelheid hernieuwbare energie.

Meer uit Financieel

Veelal meer vakantiegeld voor lagere inkomens dit jaar, meldt ADP

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Nederlanders met minder dan een modaal inkomen, krijgen komende maand veelal meer vakantiegeld dan een jaar eerder. Het tegenovergestelde is het geval voor mensen met een bovenmodaal inkomen. Dat meldt loonstrookverwerker ADP op basis van eigen berekeningen.

13 minuten geleden
Winkelleegstand binnensteden loopt op, merkt vastgoedadviseur

AMSTERDAM (ANP) - De leegstand van winkels in Nederlandse binnensteden is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen tot 8,3 procent, van 8 procent begin vorig jaar. Dat stelt vastgoedadviseur Colliers in een nieuw winkelmarktrapport. Daaruit blijkt dat vooral relatief kleine stadscentra kampen met leegstand, die bovendien vaak langdurig is.

2 uur geleden
Moederbedrijf Facebook verwacht meer kosten te maken in AI-race

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, verwacht dit jaar meer kosten te maken dan eerder voorzien. Ook is het socialemediabedrijf met een nieuwe omzetverwachting gekomen die volgens kenners flink tegenvalt. Het kwartaalbericht van Meta roept daarmee de vraag op of de vele investeringen die de onderneming doet in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI) wel voldoende geld zullen opleveren.

4 uur geleden
Boeing na slecht nieuws opnieuw bij verliezers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde woensdag opnieuw bij de verliezers op Wall Street na meerdere voor de vliegtuigbouwer vervelende nieuwsberichten. Zo ging een kwartaalverlies van honderden miljoenen dollars in de boeken. Ook werd benadrukt dat Boeing voorlopig de productie van zijn 737 MAX-vliegtuigen nog niet mag opvoeren. Daarnaast heeft kredietbeoordelaar Moody's zijn rating voor schuldpapier van Boeing verlaagd tot bijna een zogeheten junk-, oftewel rommel-, status.

5 uur geleden
Kamer eist uitleg over 'belastingontwijking' en afspraken OCI

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil met spoed uitleg van het demissionaire kabinet over een NRC-bericht dat het Nederlandse chemieconcern OCI dividendbelasting ontwijkt door een maas in de wet te gebruiken. Dit moet uiterlijk donderdagmiddag komen: op die dag houdt het bedrijf ook zijn aandeelhoudersvergadering. Partijen willen weten wat het bericht betekent voor de groene maatwerkafspraken die het kabinet wil maken met OCI, en waartoe een eerste stap al is gezet.

7 uur geleden
Beloningsfunctie TikTok Lite voorlopig uitgezet na zorgen Brussel

BRUSSEL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - ByteDance, het Chinese moederbedrijf van video-app TikTok, stopt voorlopig met het beloningsprogramma in zijn TikTok Lite-app, omdat daarover in Brussel zorgen zijn. Het Chinese internetbedrijf wil zo een dreigende ban van de Europese Commissie voor de functie voorkomen.

8 uur geleden
Europees Parlement stemt in met 'zorgplicht' grote bedrijven

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft definitief ingestemd met nieuwe Europese regels voor bedrijven om misstanden bij hun buitenlandse toeleveranciers tegen te gaan. De eindstemming viel op dezelfde dag als de rampzalige brand in een kledingfabriek in Bangladesh elf jaar geleden, waardoor wetgeving voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen weer hoog op de agenda kwam.

8 uur geleden