Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland haalt banden aan met Zuid-Korea op gebied van chips

Nederland haalt banden aan met Zuid-Korea op gebied van chips

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Nederland en Zuid-Korea gaan hun samenwerking op het gebied van chiptechnologie uitbreiden. Dat hebben premier Mark Rutte en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in gezegd. De landen halen hun banden aan op het moment dat de wereld kampt met grote chiptekorten. Verschillende landen en economische machtsblokken kondigden eerder aan fors in de chipsector te investeren.

Moon en Rutte beloofden tijdens een videotop "praktische samenwerking" om de chipproductie te stimuleren met oog voor de nieuwste technologie. De landen moeten volgens Zuid-Korea daarbij gebruikmaken van hun "complementaire relatie" in de industrie. Zo blinkt Zuid-Korea uit in de productie van chips en is Nederland zeer sterk op het gebied van productieapparatuur. Rutte zei dat de landen ook meer kunnen samenwerken op het gebied van veiligheidskwesties, cyberveiligheid en defensie.

De chipsector staat volop in de belangstelling, nu Washington en Peking proberen de toeleveringsketens voor chips veilig te stellen. De halfgeleiderindustrie is van vitaal belang voor vele aspecten van de digitale infrastructuur, van datacenters tot smartphones. De Amerikaanse president Joe Biden wil de handelsbetrekkingen van de Verenigde Staten versterken met democratische bondgenoten, zoals Nederland en Zuid-Korea, om schaarste aan chips in tijden van crisis te voorkomen.

De vraag naar geavanceerde halfgeleiders van de Zuid-Koreaanse bedrijven Samsung Electronics en SK Hynix is sterk toegenomen. De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is een belangrijke leverancier aan beide bedrijven. In Zuid-Korea is één van de twee centra buiten Nederland gevestigd waar technici worden opgeleid om geavanceerde chips te maken met machines van ASML.

Meer uit Financieel

Rabobank: Nederlandse economie groeit dit jaar 0,6 procent

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel.

1 uur geleden
Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

3 uur geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

4 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

5 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

6 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

9 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

10 uur geleden