
Nederland haalt banden aan met Zuid-Korea op gebied van chips
DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Nederland en Zuid-Korea gaan hun samenwerking op het gebied van chiptechnologie uitbreiden. Dat hebben premier Mark Rutte en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in gezegd. De landen halen hun banden aan op het moment dat de wereld kampt met grote chiptekorten. Verschillende landen en economische machtsblokken kondigden eerder aan fors in de chipsector te investeren.
Moon en Rutte beloofden tijdens een videotop "praktische samenwerking" om de chipproductie te stimuleren met oog voor de nieuwste technologie. De landen moeten volgens Zuid-Korea daarbij gebruikmaken van hun "complementaire relatie" in de industrie. Zo blinkt Zuid-Korea uit in de productie van chips en is Nederland zeer sterk op het gebied van productieapparatuur. Rutte zei dat de landen ook meer kunnen samenwerken op het gebied van veiligheidskwesties, cyberveiligheid en defensie.
De chipsector staat volop in de belangstelling, nu Washington en Peking proberen de toeleveringsketens voor chips veilig te stellen. De halfgeleiderindustrie is van vitaal belang voor vele aspecten van de digitale infrastructuur, van datacenters tot smartphones. De Amerikaanse president Joe Biden wil de handelsbetrekkingen van de Verenigde Staten versterken met democratische bondgenoten, zoals Nederland en Zuid-Korea, om schaarste aan chips in tijden van crisis te voorkomen.
De vraag naar geavanceerde halfgeleiders van de Zuid-Koreaanse bedrijven Samsung Electronics en SK Hynix is sterk toegenomen. De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is een belangrijke leverancier aan beide bedrijven. In Zuid-Korea is één van de twee centra buiten Nederland gevestigd waar technici worden opgeleid om geavanceerde chips te maken met machines van ASML.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
21 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
5 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
8 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
9 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
21 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
22 uur geleden