Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland geeft mobiel forensisch laboratorium aan Oekraïne

Nederland geeft mobiel forensisch laboratorium aan Oekraïne

KYIV (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft Oekraïne een mobiel forensisch laboratorium toegezegd en 2 miljoen euro waarmee Oekraïne zijn forensische capaciteit kan uitbreiden. Daarnaast zegde de minister nog eens 8 miljoen euro toe aan de VN-monitoringsmissie die in Oekraïne onderzoek doet naar schending van mensenrechten door Rusland. Dat deed de minister tijdens een tweedaags bezoek. Het was zijn eerste bezoek aan Oekraïne als bewindspersoon.

Ook defensieminister Ruben Brekelmans was de afgelopen twee dagen in Oekraïne. Beiden hadden onder meer een ontmoeting met president Volodymyr Zelensky. Het bezoek van de kersverse bewindslieden was, naast de toezegging van concrete extra hulp, vooral bedoeld om te bevestigen dat het nieuwe kabinet Oekraïne blijft steunen. Minister-president Dick Schoof had dat eerder deze week al telefonisch aan Zelensky laten weten.

"Nederland heeft met EU en NAVO-bondgenoten de afgelopen 2,5 jaar laten zien vierkant achter Oekraïne te staan", zei Veldkamp. "De Russische bommen hebben een verwoestende werking op Oekraïense verdedigingslinies, dorpen, steden en essentiële voorzieningen, zoals elektriciteitscentrales. Al dit geweld kan niet onbestraft blijven. Het nieuwe kabinet blijft Oekraïne daarom steunen in het bereiken van gerechtigheid."

Voortrekkersrol

"Dit kabinet zet de voortrekkersrol van Nederland voort, nu en in de toekomst", voegde Brekelmans daaraan toe. "Nederland blijft zich bijvoorbeeld inspannen om nieuwe Oekraïense militairen te trainen en Oekraïne te voorzien van wapensystemen, munitie en uitrustingen."

Met het mobiele forensisch laboratorium kan dichter bij het front onderzoek worden gedaan naar vermeende oorlogsmisdrijven. "Dit zal helpen om recht te doen aan de vele, vele dode Oekraïners van wie de lichamen terugkeren van het front. Het zal ook het onderzoek naar vermiste personen vergemakkelijken", zei Veldkamp na afloop van zijn ontmoeting met de Oekraïense minister Dmytro Kuleba van Buitenlandse Zaken.

Weggevoerde kinderen

Het zal volgens Veldkamp ook helpen bij het terughalen van weggevoerde kinderen uit Rusland en de hereniging met hun families.

De 8 miljoen euro die Nederland nu uittrekt voor de VN-monitoringsmissie, komt bovenop de 2 miljoen euro die Nederland vorig jaar bij de start van de missie had bijdragen.

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

22 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

23 uur geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

1 dag geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

2 dagen geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

2 dagen geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

2 dagen geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

2 dagen geleden