
Nederland geeft Libanon 10 miljoen, maar wil vooral hervormingen
DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt eenmalig 10 miljoen euro extra vrij om Libanon te helpen bij de nasleep van de grote explosie in Beiroet. Structurele financiële hulp komt er pas als Libanon een nieuwe regering heeft. Met die boodschap woont demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag deze woensdag, precies een jaar na de ontploffing, een internationale conferentie over het land bij.
"Nederland is zeer bezorgd over het lot van de Libanese bevolking: bijna de helft van de Libanezen heeft moeite om aan hun basisbehoeften, zoals voedsel en elektriciteit, te komen. De huidige economische en financiële crisis draagt bij aan deze situatie", stelde minister Kaag in een verklaring voorafgaand aan de conferentie. Het land heeft bovendien te maken met grote aantallen vluchtelingen uit de politiek instabiele regio. Ze wijst erop dat zij inmiddels een kwart van de bevolking uitmaken.
De Libanese regering trad terug na de explosie in de haven van Beiroet, waarbij ruim tweehonderd doden en duizenden gewonden vielen en een groot deel van de stad werd verwoest. Het is sindsdien niet gelukt om tot een nieuwe, volwaardige regering te komen. "De Libanese politici hebben de sleutel voor echte verandering voor Libanon in handen, maar lijken niet bereid te zijn het algemeen belang voorop te zetten", zegt Kaag.
Sancties
"Door de huidige politieke impasse en een gebrek aan actie kunnen de hervormingen, waar de Libanese bevolking en internationale gemeenschap om vragen, niet doorgevoerd worden", aldus de minister. Er zijn daarom vorige week afspraken gemaakt in de Raad voor de Europese Unie over sancties tegen mensen of organisaties die "de democratie of de rechtsstaat in Libanon ondermijnen". Tot nu staan op de sanctielijst nog geen namen. Kaag verwacht daarover later een besluit van de raad.
De regering trad terug omdat de duizenden kilo's ammoniumnitraat die ontploften al lange tijd in de haven lagen. Dat kwam de machtshebbers op beschuldigingen van nalatigheid en corruptie te staan. Ook nu nog zou het onderzoek naar de explosie door de autoriteiten tegengewerkt worden.
Een jaar na dato van de explosie worden in Libanon protesten van getroffenen en activisten verwacht. Frankrijk hoopt dat de conferentie die het land samen met de Verenigde Naties heeft georganiseerd op deze dag ten minste 350 miljoen euro oplevert.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die vorige week besloot geen straffen op te leggen in een zaak over een dodelijke steekpartij bij een coffeeshop in Amsterdam Osdorp. Daarbij kwam een 29-jarige man om het leven.
20 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De regio Utrecht is volgens de Europese Unie de economisch meest competitieve regio van Europa. Een delegatie uit Utrecht nam maandagmiddag in Brussel de prijs voor de Regional Competitiveness Index (RCI) in ontvangst, een onderscheiding die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Utrecht heeft de beste concurrentiepositie, oordeelde de EU. Het liet ruim 230 andere regio's in Nederland en daarbuiten achter zich.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Journalisten lijken weinig te zien in een taakstrafverbod voor geweld tegen journalisten, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op basis van een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Het verbod dwingt rechters om daders op zijn minst een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. De strafmaat zou volgens onderzoekers naar verwachting sowieso weinig effect hebben omdat het agressieve gedrag vaak een impulsieve aard lijkt te hebben.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het is nog altijd onduidelijk hoe de behandeling van de zaak van Marengo-kroongetuige Nabil B. verder zal gaan. Mogelijk wordt de volgende zitting waarin hij aan bod komt uitgesteld. Dat zei de voorzitter van de rechtbank bij de hervatting van het megaproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Wim de Bie riep tijdens zijn carrière op om niet achter de massa aan te lopen, en sprak decennia lang het geweten aan van progressief denkende Nederlanders. Dat zegt algemeen directeur Lennart van der Meulen namens de VPRO in een verklaring over de overleden cabaretier en schrijver.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Cabaretier en schrijver Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.
3 uur geleden