Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland geeft Libanon 10 miljoen, maar wil vooral hervormingen

Nederland geeft Libanon 10 miljoen, maar wil vooral hervormingen

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt eenmalig 10 miljoen euro extra vrij om Libanon te helpen bij de nasleep van de grote explosie in Beiroet. Structurele financiële hulp komt er pas als Libanon een nieuwe regering heeft. Met die boodschap woont demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag deze woensdag, precies een jaar na de ontploffing, een internationale conferentie over het land bij.

"Nederland is zeer bezorgd over het lot van de Libanese bevolking: bijna de helft van de Libanezen heeft moeite om aan hun basisbehoeften, zoals voedsel en elektriciteit, te komen. De huidige economische en financiële crisis draagt bij aan deze situatie", stelde minister Kaag in een verklaring voorafgaand aan de conferentie. Het land heeft bovendien te maken met grote aantallen vluchtelingen uit de politiek instabiele regio. Ze wijst erop dat zij inmiddels een kwart van de bevolking uitmaken.

De Libanese regering trad terug na de explosie in de haven van Beiroet, waarbij ruim tweehonderd doden en duizenden gewonden vielen en een groot deel van de stad werd verwoest. Het is sindsdien niet gelukt om tot een nieuwe, volwaardige regering te komen. "De Libanese politici hebben de sleutel voor echte verandering voor Libanon in handen, maar lijken niet bereid te zijn het algemeen belang voorop te zetten", zegt Kaag.

Sancties

"Door de huidige politieke impasse en een gebrek aan actie kunnen de hervormingen, waar de Libanese bevolking en internationale gemeenschap om vragen, niet doorgevoerd worden", aldus de minister. Er zijn daarom vorige week afspraken gemaakt in de Raad voor de Europese Unie over sancties tegen mensen of organisaties die "de democratie of de rechtsstaat in Libanon ondermijnen". Tot nu staan op de sanctielijst nog geen namen. Kaag verwacht daarover later een besluit van de raad.

De regering trad terug omdat de duizenden kilo's ammoniumnitraat die ontploften al lange tijd in de haven lagen. Dat kwam de machtshebbers op beschuldigingen van nalatigheid en corruptie te staan. Ook nu nog zou het onderzoek naar de explosie door de autoriteiten tegengewerkt worden.

Een jaar na dato van de explosie worden in Libanon protesten van getroffenen en activisten verwacht. Frankrijk hoopt dat de conferentie die het land samen met de Verenigde Naties heeft georganiseerd op deze dag ten minste 350 miljoen euro oplevert.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

1 dag geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

1 dag geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

1 dag geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

1 dag geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

1 dag geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

1 dag geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

1 dag geleden