Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederland gaf 10 jaar onterecht OM-strafbeschikkingen aan EU door

Nederland gaf 10 jaar onterecht OM-strafbeschikkingen aan EU door

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft tien jaar lang ten onrechte zeker 22.000 strafbeschikkingen verstrekt aan andere Europese lidstaten en het Verenigd Koninkrijk. Lidstaten mogen elkaar informatie geven over onderdanen of vreemdelingen die misdrijven hebben gepleegd en naar een ander land verhuizen. Nederland had zich echter moeten beperken tot het delen van strafrechtelijke veroordelingen, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.

De bewindsman "betreurt ten zeerste" dat ook informatie is verstrekt over straffen die door het Openbaar Ministerie zijn opgelegd. Daar komt geen rechter aan te pas. Het gaat daarbij in de regel om lichtere vergrijpen. Het onterecht verstrekken van deze gegevens gebeurde tussen april 2012 en september 2022. De gevolgen zijn echter niet duidelijk, omdat niet bekend is hoe vaak de Nederlandse strafbeschikkingen in het register zijn opgevraagd door andere landen.

Mensen om wie het gaat, kunnen er wel nadeel van ondervinden zonder dat ze de oorzaak weten. De overheid kan niet alle betrokkenen hierover informeren, omdat hun adres niet meer is te achterhalen of omdat privacyregels in de weg zitten, meldt Weerwind.

Geen wettelijke grondslag

Sinds 2012 kunnen landen veroordelingen doorgeven via het Europees strafregister ECRIS, zodat ze elkaar kunnen waarschuwen voor mensen met een crimineel verleden. Het gaat om veroordelingen die bijvoorbeeld in Nederland zijn opgelegd aan Nederlanders en mensen uit EU-lidstaten of daarbuiten.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) trok vorig jaar aan de bel over de verstrekking van strafbeschikkingen door Nederland. Daarop heeft Weerwind laten uitzoeken hoe het zit. Hij concludeert nu dat er hiervoor geen wettelijke grondslag bestaat en dat alleen veroordelingen mogen worden gedeeld.

Nederland heeft gevraagd aan de EU-lidstaten om de Nederlandse OM-beschikkingen te verwijderen. Maar het is niet bekend welk land welke strafbeschikking heeft overgenomen in zijn eigen nationale register. Volgens een woordvoerder van het ministerie kunnen landen niet gedwongen worden om dit te regelen.

Meer uit Politiek

Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet. Haar ministerie meldt dat de minister dinsdag en woensdag doorreist naar Israël en de Palestijnse gebieden, de vierde keer dat ze daarheen gaat.

19 minuten geleden
Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

15 uur geleden
Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

16 uur geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

20 uur geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 dagen geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 dagen geleden